Hlavní obsah

Intel: Trojjádrový mikročip AMD je fraška

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší výrobce procesorů Intel tento týden ostře vystoupil proti připravovanému čipu AMD se třemi jádry. Podle Intelu se nejedná o nový výrobek, ale o snahu AMD prodat nezdařená čtyřjádra, kde jedna výpočetní jednotka nepracuje.

Článek

Unikátní procesory se třemi jádry chce AMD prodávat už počátkem příštího roku. Firmě se tímto produktem podařilo vzbudit zájem široké veřejnosti. Tento čip s podporou DDR2 pamětí chce společnost nabídnout za cenu "středně výkonného procesoru".

"Je to jen způsob, kterak vylepšit výtěžnost čipů," tvrdí technologický šéf Intelu Justin Rattner. "Podobné je to v mnoha jiných výrobcích, například pamětech, vyjímkou není ani osmijádrovy čip Cell, kde pracuje jen sedm jednotek," dodal Rattner v rozhovoru pro Wired.com.  

"Takže ano, AMD má vlastní čtyřjádrový produkt. Jsem si ale jist, že když se podívali na jejich výtěžnost a ztráty, řekli si: 'wow, můžeme nabídnout také tříjádrovou verzi jednoho z čipů, kde je jedno z jader mrtvé nebo pracuje pomalu nebo je prostě jinak vadné'," řekl Rattner.

Rattner však trojjádra neodsoudil. Souhlasil s tím, že budou v některých aplikacích rychlejší než dualcore, čtyřjádra budou podle něj preferovanější.

Zástupci AMD a Intelu se v poslední době rádi špičkují. Například koncem září obvinili lídři AMD konkurenční Intel z toho, že kopíruje cizí technologie a prodává je pod svými obchodními jmény.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám