Hlavní obsah

AMD: Intel "kopíruje" naše technologie

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Intel finišuje práce na novém mikročipu Nehalem. Konkurent AMD jej už stačil obvinil z kopírování některých svých technologií, například vestavěného řadiče nebo technologie HyperTransport. Podle AMD si tak Intel na technologického lídra pouze hraje.

Článek

Zástupci AMD, která na trhu s procesory do osobních počítačů drží zhruba 20 procent, tvrdí, že Intel dlouho zpochybňoval také 64bitové x86 čipy, jež AMD uvedla na trh. Aby (Intel) vyhrál závod o to, kdo první uvede dvojádrový čip, slepil dvě jednojádra k sobě přes sběrnici a až později podobně jako AMD uvedl nativní dvoujádrové řešení.

"Obzvláště zajímavé je, že jsou všechny 'převratné a inovativní technologie' velmi blízké těm, které vyvinula AMD, jež prodává ve svých čipech, a to již po několik let," uvedla AMD v tiskové zprávě, z níž cituje deník XbitLabs.

Co je "Nehalem"?
Nehalem je nový škálovatelný procesor Intelu s dynamickou systémovou architekturou se 45nm Hi-K výrobní technologií. Čip obsahuje 731 milliónů tranzistorů a staví na architektuře Intel Core. Kromě toho zvládá simultánní multithreading a disponuje víceúrovňovou architekturou vyrovnávací paměti. Nehalem oproti svým předchůdcům nabídne až trojnásobnou maximální propustnost paměti.

Podle AMD tak Intel nasazením jejích technologií pouze přiznal, že vývojáři Athlonů měli před lety pravdu a že jejich postupy jsou klíčové ke zvýšení výpočetní síly nových mikročipů.

Vestavěný paměťový řadič spolu se sběrnicí HyperTransport použila AMD v čipech Athlon 64, Sempron, Opteron a nově také Phenom. U Intelu je tato technologie nazývána jako sběrnice "QuickPath". Technologie slouží podobně jako u AMD ke zvýšení výkonu nových procesorů.

Zástupci AMD shodně tvrdí, že se nejedná o nelegální postupy, které by byly žalovatelné. Spíš se pozastavují nad Intelem, který cizí inovace opětovně uvádí pod svými obchodními názvy jako naprosté novinky. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám