Hlavní obsah

Jihokorejci připravili přehrávač Blu-ray i HD DVD kotoučů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že přehrávačům, které zvládají pouze jeden z video formátů nové generace, pomalu zvoní hrana. Na stranu těch výrobců, kteří mají v nabídce kombo systémy, jež si poradí s formáty HD DVD a Blu-ray, se totiž připojil také jihokorejský Samsung.

Článek

Jeho nejnovější BD-UP5000 Duo HD přehrávač by se měl objevit na trhu během léta. Společnost jej chce prodávat za 1 049 dolarů, tedy v přepočtu přibližně za 20 000 korun.

BD-UP5000 Duo jako zástupce nejvychytanějších přehrávačů od Samsungu mimo jiné pracuje s vestavěným čipem HQV (Hollywood Quality Video procesor), který zvyšuje rozlišení stávajících DVD médií na 1 080p.

Samozřejmostí, která by v žádném z těchto produktů neměla chybět a již nepostrádá ani tento Samsung, je HDMI audio/video rozhraní.

Uživatelé již na trhu přivítali několik duálních přehrávačů. Za všechny jmenujme model LG BH100, který se neslavně zapsal do veřejného povědomí svými problémy s HD DVD médii a jejich interaktivním obrazovým menu. [celá zpráva]

:. LG BH100 představena na výstavě CES 2007 v Las Vegas nepodporovala tzv. iHD funkci, kvůli tomu měl systém problémy s certifikací a vstupem na trh.

BD-UP5000 Duo by žádné takovéto problémy mít neměla, tvrdí Samsung s tím, že systém podporuje všechny technologie spojené s přehrávání Blu-ray a HD DVD kotoučů.

Blu-ray vs. HD DVD
BD a HD DVD média jsou velikostí i hmotností téměř shodná s dnešními DVD či CD kotouči. Oproti nim však nabízejí několikanásobně větší prostor pro digitální data. Tyto disky umí číst pouze tzv. přehrávače nové generace, tedy Blu-ray či HD DVD stolní systémy nebo BD/HD DVD počítačové mechaniky.
Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.
HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15 GB do jedné vrstvy, 30 GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám