Hlavní obsah

Komunikujeme obrazem aneb recenze webkamer do 400 Kč

Novinky, AGEN computer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez internetu si dnes většina z nás neumí představit život. Jeho kouzlu podlehl snad každý. A to do té míry, že si jeho prostřednictvím děláme i kamarády. Co by to bylo ale za náklonnost k bližnímu svému, kdybychom neznali jeho podobu? Fotky již vyšly z módy stejně jako klasické dopisování. Dnešní svět si žádá kvalitní webové kamerky.

Článek

Webových kamer najdeme na trhu takové množství, že se z jejich nabídek nejednomu zamotá hlava. Abychom vyhověli poptávce trhu, rozhodli jsme se vám dnes představit dvě webové kamery, které patří k nejvyhledávanějším produktům. Postupně si tak ukážeme zástupce společností Canyon a Genius.

Canyon WebCamera CN-WCAM21

Proslulost značky Canyon jistě nedosahuje takových rozměrů, jako u společnosti Genius, jehož produkt bude rovněž v testu. To samozřejmě nikterak neodsuzuje kvality jeho výrobků, neboť Canyon často dokáže nabídnout zajímavé výrobky za velice příznivou cenu.

Design a zpracování

Nejprve je třeba si připomenout, že vzhled jakéhokoliv příslušenství je vždy otázkou individuálního vkusu. Co někomu může připadat ohyzdné, je pro druhého nejkrásnější věcí, kterou kdy viděl. Na první pohled působí plastová konstrukce kamerky poněkud chatrně, avšak při bližším ohledání zjistíte, že zpracování zařízení je poměrně bytelné a funkční.

Kamera se skládá ze dvou částí - podstavce a hlavy. Přičemž podstavec by se dal spíše nazvat kolíkem. Ten je totiž uzpůsoben k přichycení na LCD monitor nebo víko displeje notebooku. Díky tomu, že je k hlavě kamerky přichycen pomocí ohebného kloubu, můžete tento kolík jednoduše využít i jako podstavec na vašem stole. Přesněji můžete kloubem otočit až o 360°horizontálně a přibližně 90° vertikálně. Přibližné rozměry podstavce jsou 55 mm šířka x 50 mm hloubka x 30 mm / 10 mm výška.

Objektiv kamerky je zajímavý především pro svou vlastnost ostření. To totiž probíhá pomocí jednoduchého mechanického (chápejte manuálního) otáčení objektivu. Kamerka si tak nezaostřuje sama automaticky, ale veškerá činnost s tímto aktem spojná, je jen a jen na uživateli.

Technické parametry

Webová kamerka CANYON WebCamera CN-WCAM21 pracuje s 0,1 Mpix CMOS senzorem. Maximální rozlišení webové kamerky tedy činí 352 x 288 pixelů. Zařízení dokáže zachytit až 15 fps (snímků za sekundu), přičemž s počítačem komunikuje tato kamerka pomocí USB rozhraní 1.1.

Kvalita obrazu - zaostřit a nehýbat

Počet snímaných snímků za sekundu nám již napovídá alespoň přibližně kvalitu obrazu, ten je tak dosti trhaný. Kamerka překvapila možností manuálního zaostření, výsledný obraz tak může být příjemně ostrý. Ve chvíli, kdy se snímaný objekt jen trochu pohne, se však scéna rozostří. Maximální rozlišení snímače zařízení je při dnešních technologiích velmi malé. To je nejspíše důsledem velice nízké ceny tohoto přístroje.

Klady a zápory
+ nízká cena
+ mechanické (manuální) ostření
- spíše nedostatečné kvality videa

Webová kamerka CANYON WebCamera CN-WCAM21 stojí 227,- Kč včetně DPH.

Genius VideoCam Look

Model Genius VideoCam Look lze pořídit od 394,- Kč včetně DPH. Za tuto částku dostanete kameru vyvedenou v černé a stříbrné barvě. Zpracování je poměrně kvalitní, a tak zařízení působí bytelným dojmem. V zásadě lze kamerku opět rozdělit na dvě části, na podstavec a hlavu kamerky. Hlava je povětšinou zpracována ve stříbrné barvě, zatímco podstavec je ztvárněn v odstínech černé barvy.

Přibližné rozměry celého zařízení jsou 95 mm výška x 90 mm hloubka podstavce / 60 mm hloubka hlavy kamerky x 90 mm šířka podstavce / 60 mm šířka hlavy kamerky. Za velkou výhodu lze považovat fakt, že webkamera je schopna otočení až o 360°.

Hlava kamery je typická koule, na jejíž přední straně nalezneme čočku pro snímání videa. Těsně nad ní je pak umístěna zelená indikační dioda, jež nás informuje o pohotovostním stavu celého zařízení. Dále se webkamera pochlubí integrovaným mikrofonem, jeho otvory můžete nalézt v bezprostřední blízkosti indikační diody. Za zmínku stojí i tlačítko na horní straně kamerky, které vám dovolí zachytit aktuální snímaný objekt či prostor, vytvoření momentky je tak otázkou pouze jedné vteřiny.

Technické parametry

Webová kamerka dosahuje rozlišení až 1,3Mpix. Maximální rozlišení tedy činí 640 x 480 bodů, přičemž rychlost snímání obrazu dosahuje hodnoty 30 fps, což zaručuje poměrně plynulý obraz i v případě pohybu. Zařízení má v sobě integrovaný mikrofon, čímž značně zjednodušuje použití v IP telefonii, nebo při videokonferencích. Nejednoho potenciálního kupce dozajista potěší otočná hlava, která se může otočit až v rozmezí o 360°. S počítačem toto zařízení komunikuje pomocí rozhraní USB 1.1. Snímaný obraz dokáže kamerka zachytit v obrázkovém formátu JPEG, nebo video ve formátu *.avi. Díky dodávanému softwaru můžete využít webkameru nejen pro osobní účely, ale také jako monitorovací zabezpečovací systém. Zařízení je kompatibilní s programy MSN Messenger, Yahoo Messenger, CUSeeMe, Skype.

Kvalita obrazu

Tato kamerka má ve srovnání s rivalem od Canyonu bezkonkurenční obraz. Pokud byly příznivé světelné podmínky, kamerka si bez problémů zaostřila přesně tak, jak bylo třeba. Ke kvalitě snímaného obrazu nemáme výhrad, zvláště vezmeme-li v potaz cenovou kategorii zařízení. Snímaný obraz je dostatečně plynulý, což je poměrně důležitá vlastnost, která by měla na výběr kamery mít zásadní vliv. Trochu hůře si kamera vede v šeru a v méně vyhovujícím světelném prostředí.

Klady a zápory
+ výborný poměr cena/výkon
+ slušivý design
+ stabilní podstavec
+ obstojné automatické ostření
+ dodávaný software
- trochu hůře si kamerka vede v šeru

Model Genius VideoCam Look stál koncem května 394,- Kč včetně DPH.

Reklama

Výběr článků

Načítám