Hlavní obsah

Nejvýkonnější grafika AMD váží jako malý notebook

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nadšenci počítačových technologií v polovině května zajásali. Na trh byla po dlouhém čekání uvedena nejvýkonnější grafická karta Advanced Micro Devices, tedy společnosti, jejíž hlavní činností byla ještě loni výroba mikroprocesorů. Alespoň v počítačovém světě platí, že nejvýkonnější věci bývají také nejtěžší. Nový Radeon to svou hmotností 943 gramů, které dnes dosahují nejmenší subnotebooky, plně potvrzuje.

Článek

Radeon HD 2900 XT je nejnovějším počinem z dílny AMD, která se snaží urvat z trhu s výkonnými grafickými kartami co nejvíce. Nejsilnější z Radeonů, jemuž pod palubou tepe jádro "R600" [celá zpráva], je určen hlavně do herních počítačů.

Běžnému uživateli, který v počítači prohání maximálně Word či Excel, tato grafická karta určena samozřejmě není. Takovýto člověk se totiž zcela spokojí s produktem pětinásobně levnějším a s daleko menší výpočetní silou. Jak říká klasik - komára netřeba zabíjet kladivem.   

Přes řadu technologických výstřelků, jimiž novinka dominuje nad konkurencí (GeForce 8800), se karta není schopna vyšplhat na grafický trůn a sesadit z něj krále GeForce 8800 GTX, potažmo GeForce 8800 Ultra.

Kde nový Radeon ztrácí na výkonu, to vynahrazuje svou cenou, která se v České republice pohybuje kolem 10 000 korun s daní. Cenově se tak R600 dostává na úroveň Nvidia GeForce 8800 GTS, jeho výpočetní síla je však o něco vyšší.

Stále ale zůstává vše otevřené - v prvních testech byly GeForce 8. generace a nejnovější Radeon porovnávány v současných hrách, které jsou založeny na rozhraní DirectX 9. To začíná být pomalu nahrazováno pokročilejším DirectX 10, pro nějž jsou moderní GeForce a Radeony stavěny především. Současných DX 10 her by však jeden hledal déle než jehlu v kupce sena. Otázku "skutečného" výkonu Radeonu HD 2900 XT je tak nutné nechat otevřenu.

Podrobnou recenzi jádra R600 přineseme v úterním dopoledním magazínu, který se věnuje testování nejnovějších počítačových produktů. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám