Hlavní obsah

OLED panely čeká světlá budoucnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ploché panely vyrobené z OLED prvků (organic light-emitting diode) již dávno nejsou přítomny pouze v laboratořích. Stále častěji se dostávají mezi běžné uživatele. Analytici soudí, že v OLED je ukryt multi-miliardový potenciál.

Článek

Objem trhu s OLED displeji by se měl v roce 2012 rovnat 10,9 miliardám dolarů, o dva roky později již dosáhne hodnoty 15,5 miliard dolarů, tvrdí analytická společnost NanoMarkets. Letos má trh s OLED produkty zaznamenat obrat 1,4 miliard dolarů.

OLED jsou diody, které po zavedení elektrického proudu vyzařují světlo. Panely pracující s OLED technologií nepotřebují žádné podsvícení jako dnešní LCD obrazovky. Díky tomu jsou tyto obrazové systémy energeticky výhodnější, nabízí velmi jasný a stabilní obraz s vyváženým jasem a v neposlední řadě bude jejich výroba levná.

Výroba OLED a LCD je dnes podobná

Výroba LCD a OLED panelů je dnes velmi podobná, v blízké budoucnosti však bude možné OLED obrazovky jednoduše tisknout. OLED jako takové totiž mohou být snadno naneseny do tenké vrstvy polymerů. Nabízí se příměr - namísto popsaného papíru, který by vyjel z inkoustovky však speciální tiskárna "vyplivne" OLED obrazovku.

Displeje OLED můžeme v současnosti nalézt v některých mobilních telefonech, MP3 přehrávačích nebo dokonce ve fotoaparátech.

Jako první uvedl zařízení s OLED technologií Kodak. Dnes přirpavují OLED obrazovky do výroby takoví giganti jako je například japonská Sony. [celá zpráva] Analytici však upozorňují - přestože se s prvními OLED televizemi setkáme již příští rok, nepůjde o nic levného a OLED přes své nepochybné klady současně nevytlačí LCD technologii z trhu.

LCD technologie jen tak nezmizí

Různé společnosti totiž investovaly značné částky do vývoje LCD displejů, do nových továren a těžko se jich jen tak budou chtít zbavit. Nástup OLED je sice nevyhnutelný, ale bude trvat delší dobu, uvedli experti s tím, že lidé nekupují novou televizi každých 18 měsíců jako tomu je například s mobilními telefony.

Reklama

Související témata:

Související články

Samsung vyrobil 40-palcový OLED displej

Korejská společnost Samsung vyvinula 40-palcový (uhlopříčka asi 102cm) OLED displej s tloušťkou 2,2cm. OLED panely se vykazují nižší spotřebou a menšími...

Výběr článků

Načítám