Hlavní obsah

Transmeta jako výrobce mikroprocesorů končí, zničila ji konkurence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Transmeta, která v devadesátých letech prohlašovala, že bude kralovat trhu s procesory s nízkou spotřebou a vysokým výkonem, uzavřela výrobu mikročipů. Firma bude namísto procesorů prodávat vlastní patentová řešení. Důvodem tohoto kroku je velký konkurenční tlak, který Transmeta neustála.

Článek

Trasmeta si stěžuje na kritický vývoj ve všech odvětvích jejího prodeje - konkurence mezi výrobci mikročipů je obrovská a pro Transmetu nezůstalo mezi společnostmi Intel a AMD dostatek místa na trhu.

Zástupci Trasmety se domnívají, že "svou technologii proto dostanou na trh jedině díky prodeji vlastních patentů".

Počátkem února začala Trasmeta s propouštěním. Společnost se zbavila téměř 40 procent z přibližně dvou set zaměstnanců. Rovněž uzavřela obchodní a poradenské počboky v Tchaj-wanu a Japonsku. Během příštích dvou kvartálů má počet zaměstanců poklesnout na 25 až 50.

Společnost Transmeta Corp. byla založena v roce 1995. Záměrem firmy bylo vyvíjet levné, avšak výkonné mikroprocesory s velmi malou spotřebou. Produkty měly nalézt domov v přenosných počítačích a kapesních zařízeních. Mezi odborníky se v roce 2000 proslavila jádra Crusoe a Efficeon, které se mezi uživatele dostaly o tři roky později.

Na trhu si však čipy hledaly místo velice těžce, prodávaly se v omezené míře například v Japonsku. Transmeta se snažila prodat výrobní práva k čipům zahraničním společnostem, americké úřady však tyto obchody nepovolily.

Společnostem AMD a Intel nakonec nedokázala Trasmeta konkurovat a posléze se začala zaměřovat na prodej vlastních technologií třetím firmám.

Reklama

Výběr článků

Načítám