Hlavní obsah

Specialitka: LCD převádí 2D obraz na trojrozměrný ekvivalent

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepotřebujete žádná předem spočítaná video data, který by pak LCD obrazovka ukázala v trojrozměrném režimu, tvrdí zástupci společnosti DDD, kteří stojí za novým plochým displejem 3D Olevia 532H. Firma rovněž uvedla, že k výslednému 3D dojmu nepotřebuje pozorovatel žádné polarizační brýle.

Článek

Pokud se však na celou věc podíváme blíže, zjistíme několik zásadních rozporů. Na LCD displeji, který převádí běžný 2D obraz (televizní vysílání, signál z počítače, atd.) na trojrozměrný pomocí softwaru TriDef Vision+, je nanesena speciální vrstva Xpol Stereoscopic 3D japonské společnosti Arisawa Manufacturing.

O tomto materiálu výrobce tvrdí, že se jedná o kompletně nové optické zařízení složené z mikropolarizérů, které po nanesení na LCD panel budí dojem 3D obrazu.

Vše by bylo v pořádku, až do doby, kdy Arisawa dodává, že "uživatel vidí trojrozměrný obraz, a to přes polarizační brýle".  Zástupci DDD však na svých stránkách uvádějí, že nové LCD přináší 3D obraz bez použití jakýchkoli polarizačních pomůcek, jež by musel uživatel nosit.

3D obrazovka se ukázala i v Praze

3D zobrazovací systémy představily také společnosti Philips a LG. LG dokonce vystavila svůj 3D systém v Praze. Jednalo se o obrazovku Flatron M4200D, která je pokryta vrstvou mikrozrcadel, jenž přicházející obraz lámou do více směrů a pozorovateli tak nabízejí takřka dokonalou iluzi třetího rozměru, jak jsme vyzkoušeli na vlastní oči. [celá zpráva]

Data pro M4200D však musí být předem spočítaná - zařízení tedy nedokáže vytvářet 3D obraz z běžného TV vysílání nebo jiného zdroje 2D signálu jako zvládá 3D Olevia 532H.

M4200D však poskytuje zdání třetího rozměru aniž by pozorovatel musel nosit polarizační brýle. Zda podobně funguje také 3D Olevia není jasné. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám