Hlavní obsah

Technologie obrazovek blízké budoucnosti je OLED, věří Sony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou velmi tenké, energeticky nenáročné a vyznačují se vysokým jasem. Řeč je o moderních OLED displejích, které tvoří organický materiál vyzařující světlo. Japonská Sony vkládá do OLED technologie velké naděje, s prvními OLED TV se máme setkat již příští rok.

Článek

Příchod OLED TV obrazovek je na spadnutí. Dokládají to slova výkonného šéfa Sony Howarda Stingera, podle něhož se OLED objeví dříve než bychom čekali.

Sony se snaží uvést do výroby velké OLED displeje. Na výstavě Consumer Electronics Show, která probíhá v těchto dnesch v Las Vegas, se firma pochlubila 27" OLED panelem, který obklopila desítkou menších 11" modelů.

Zástupci Sony se nicméně stále zdráhají říci finální termín, kdy budou OLED výrobky uvedeny na trh. Firma stále koriguje cenu těchto technologických novinek a odhaduje, kolik jsou zákazníci ochotni za OLED TV zaplatit.

OLED vyzařuje světlo

Materiál, ze kterého jsou OLED displeje, emituje světlo ve chvíli, kdy jím prochází elektrický proud. OLED panely proto nepotřebují žádné podsvícení jako dnešní LCD obrazovky, díky tomu spotřebovávají mnohem méně energie, což se odráží také v menší tloušťce těchto výrobků ve srovnání s LCD.

V současnosti nalezneme OLED prvky v nejrůznějších mobilních telefonech nebo kapesních přehrávačích. Podobně velké displeje jako uvedla Sony ukázala také firma Samsung. [celá zpráva] Ani zástupci Samsungu však zatím neoznámili, kdy se jejich OLED obrazovky dostanou na trh.

OLED jsou "neuvěřitelně jasné", tvrdí Stringer. "Jejich úspěch je však úzce spojen s cenou," dodal Stringer s tím, že se o přínosnosti OLED snaží uživatele stále přesvědčovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Samsung vyrobil 40-palcový OLED displej

Korejská společnost Samsung vyvinula 40-palcový (uhlopříčka asi 102cm) OLED displej s tloušťkou 2,2cm. OLED panely se vykazují nižší spotřebou a menšími...

Výběr článků

Načítám