Hlavní obsah

Japonská Elpida chce být největším výrobcem DRAM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonská společnost Elpida Memory vytvoří společný podnik na výrobu čipů s tchajwanskou společností Powerchip Semiconductor v hodnotě 1,24 miliardy dolarů (26,1 miliardy Kč). Fabrika na výrobu čipů bude stát na Tchaj-wanu, uvedl ve čtvrtek viceprezident tchaj-wanské společnosti Peter Ting.

Článek

Podle Tinga Powerchip postaví novou továrnu sám. Poté její půlku prodá Elpidě, se kterou tak firma vytvoří společný podnik. Výroba v nové továrně by měla začít v polovině příštího roku.

Elpida, kterou založily japonské firmy NEC a Hitachi, je známým výrobcem paměťových modulů. Podle podílu na trhu je pátým největším producentem čipů DRAM na světě.

Za červenec a září podíl Elpidy na trhu podle analytické společnosti iSuppli činil 10,2 procenta a ve srovnání se světovou jedničkou Samsung Electronics byl méně než poloviční. Samsung měl na trhu podíl 27,8 procenta.

Čipy DRAM se používají hlavně v osobních počítačích, ale také v mobilních telefonech. Elpida očekává, že díky nové továrně sesadí do roku 2009 firmu Samsung z první pozice mezi výrobci čipů DRAM.

Reklama

Výběr článků

Načítám