Hlavní obsah

Intel rozjíždí výrobu 45nanometrových mikročipů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce mikroprocesorů Intel připravil první vzorky 45nanometrových čipů. Jádra označuje firma kódovým názvem "Penryn". Rival Advanced Micro Devices ještě nespustil ani 65nanometrový výrobní proces.

Článek

"Vyrobili jsme první vzorky čipů Penryn. Produkty se vrací zpět k vývojovému týmu, který rozhodne, zda pracují tak, jak bylo plánováno," uvedl Mark Bohr ze společnosti Intel.

Intel uvedením prvního 45nanometrového vzorku řádně vystrašil konkurenční Advanced Micro Devices. Tento druhý největší výrobce mikročipů totiž ještě ani nerozjel 65nanometrovou výrobu.

Technologie 65 nm je přitom základním stavebním kamenem drtivé většiny současných procesorů s logem Intel. Čím pokročilejšího výrobního procesu je užito k tvorbě čipů, tím více producent ušetří na vstupním materiálu a rostou jeho zisky. 

Počítačoví odborníci soudí, že Penrym je 45nanometrovým faceliftem současného čipu Intel Core 2 Duo, který je určen pro mobilní počítače. [celá zpráva]

Díky nové technologii by se Intelu mělo podařit opět zvýšit takt čipu, rovněž zvětšit jeho cash (rychlá vyrovnávací paměť), snížit jeho spotřebu elektrické energie a zlevnit výrobu. Mezi čipy, které chce Intel vyrábět 45nanometrovým procesem, figuruje celkem patnáct návrhů. Často omílanými jmény se bezpochyby stanou architektury Bloomfield, Yorkfied a Wolfdale.

51 nm výrobní proces

Rozměr "51" nanometrů se vztahuje ke způsobu výroby procesoru. Udává velikost jednotlivých polovodičových křemíkových hradel v daném čipu. Velikost této součástky úzce souvisí s rychlostí a spotřebou jádra. Čím je hradlo menší, tím vyšších pracovních frekvencí může dosahovat. Souběžně s tímto se snižuje i jeho spotřeba.

Konkurent AMD očekává, že první 65nm čip uvede do několika týdnů. K 45nm výrobnímu procesu by se měla firma dostat v první polovině roku 2008, tedy několik čtvrtletí po Intelu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám