Hlavní obsah

Zlepší se dostupnost rychlého internetu? Ministerstvo plánuje miliardové dotace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) plánuje v dalších letech vypsat dotační výzvy k výstavbě vysokorychlostního internetu za 8,9 miliardy korun.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na financování pokrývání takzvaných bílých míst a mapování infrastruktury se bude podílet Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost částkou 4,9 miliardy korun a zbytek poskytne evropský fond Recovery and Resilience Facility (RRF), který má sloužit k nastartování evropských ekonomik zasažených epidemií covidu-19. Uvedl to náměstek ministra průmyslu Marian Piecha.

Ministerstvo v současnosti hodnotí projekty na pokrývání lokalit bez vysokorychlostního internetu v rámci tzv. třetí výzvy, ve které žádá 46 projektů o dotace 1,1 miliardy korun. Celkově by tyto projekty měly přinést internet na zhruba 20 000 adres. V rámci předchozí výzvy bylo rozděleno rovněž zhruba 1,1 miliardy Kč na 40 projektů.

Nová dotace v příštích letech by neměla být omezená jen na pokrývání obytných budov, ale i úřadů, škol nebo firem. Podle nedávné analýzy MPO 153 českých škol nemá žádné připojení k internetu a 854 dalších je na síť napojeno rychlostí pod 30 Mbit/s.

Ve hře je pět miliard na pokrytí Česka rychlým internetem

Internet a PC

První výzvu vypsalo MPO v roce 2017. Kvůli nevhodně nastaveným podmínkám i špatné komunikaci záměru se přihlásili jen tři zájemci o dotaci v celkovém objemu řádově desítek milionů Kč.

Za vysokorychlostní se internet považuje v případě, že rychlost připojení je alespoň 30 megabitů za sekundu (Mbit/s). Původně si měli operátoři rozdělit na pokrytí méně internetově rozvinutých oblastí až 14 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám