Hlavní obsah

Zázrak se nekoná. Kurz bitcoinu pozvolna klesá

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin připomínal prakticky celý minulý rok bez nadsázky zázračnou měnu. Když jeho hodnota nějak výrazněji klesla, rozpumpovalo to nadšení investorů, kteří jej začali ve velkém skupovat. A to katapultovalo jeho hodnotu do závratných výšin. Jak to ale nyní vypadá, nyní se majitelé těchto virtuálních mincí žádného zázraku nedočkají.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ještě na konci loňského roku se bitcoiny obchodovaly za hodnoty okolo 19 tisíc dolarů (asi 385 tisíc korun). Zkraje letošního roku však mince spadly až pod pomyslnou hranici deseti tisíc dolarů (asi 206 tisíc korun).

Zkraje března se sice hodnota této kybernetické měny ustálila okolo hodnoty 11 400 dolarů (235 780 Kč), ale už v polovině měsíce následoval další pád – obchodovalo se pouze za 9597 dolarů (198 490 Kč).

A pozvolný pád je patrný i nyní, aktuálně má totiž jedna virtuální mince hodnotu pouze 7625 dolarů (157 480 Kč). Je navíc nutné zdůraznit, že pod hranicí osmi tisíc dolarů se kurz držel prakticky celý tento týden.

Technologické podniky dávají ruce pryč 

Pokles je přímou reakcí na to, že jednotlivé technologické společnosti dávají od kryptoměn ruce pryč. Reklamy na ně zakázaly nebo omezily například už společnosti Twitter, Facebook a Google. [celá zpráva]

Kybernetické mince jsou trnem v oku také některým zákonodárcům, a to především kvůli velkým energetickým nárokům na jejich těžbu. Těžařská centra jsou totiž schopna spotřebovat za jeden den víc energie než celé město za týden. To je jeden z hlavních důvodů, proč se například v americkém městě Plattsburgh rozhodli těžbu regulovat. [celá zpráva]

Výkyvy kurzu nejsou výjimečné

Velké výkyvy kurzu navíc nejsou u bitcoinů vůbec výjimečné. I proto před časem největší německá bankovní společnost Deutsche Bank varovala uživatele před investicemi do této virtuální měny. [celá zpráva]

„Běžným investorům bych to prostě nedoporučoval,“ uvedl stoicky hlavní investiční stratég Deutsche Bank Ulrich Stephan. Následně dodal, že hlavní problém vidí v tom, že tato měna není regulovaná a její kurz je velmi nestabilní.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Ještě dříve před investicemi do virtuálních měn varoval ze stejných důvodů Evropský bankovní úřad. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám