Hlavní obsah

Zavřené galerie? Virtuální výstavu si prohlédnete přímo v televizoru

Novinky, bri

Kvůli koronavirovým opatřením jsou zavřená muzea i galerie, a to pochopitelně nejen v Česku. Prohlédnout si nejzajímavější kousky uměleckého světa však mohou majitelé televizorů The Frame od Samsungu přímo z pohodlí svého domova. Virtuální výstava nazvaná Missing Masterpieces obsahuje 12 ztracených pokladů světového malířství.

Foto: archív výrobce

The Frame

Článek

U designových televizorů The Frame se výrobce chlubí, že fungují na zdi v podstatě jako živý obraz. Fungují totiž i ve chvílích, kdy zrovna nesledujeme televizní filmy nebo seriály. V režimu Art dovolují zobrazovat umělecká díla v digitální podobě – včetně obrazů a fotografií.

Pocit jako v galerii navazuje i unikátní design těchto modelů, který připomíná spíše nějaký obraz, a to především díky masivním rámečkům. Snímač jasu, kterým je The Frame vybaven, přitom umožňuje upravit barevné podání tak, aby se přizpůsobilo jasu v místnosti a dosáhlo tak optimálního zobrazení uměleckého díla na obrazovce přístroje.

Lidé si neváhají připlatit. Designové televizory jsou v kurzu

Hardware

Když tedy máte na zdi pověšené obrazy a mezi nimi je ukrytý The Frame, za běžného dne takřka nepoznáte rozdíl, pokud tedy nepřijdete k obrazovce opravdu blízko. A právě toho se nyní snaží Samsung využít s virtuální výstavou Missing Masterpieces.

„Umění slouží k potěše všech a je pouze na nás, jak ochráníme a zachováme své kulturní dědictví příštím generacím. Právě proto představujeme projekt Missing Masterpieces, tedy výstavu nesmírně cenných uměleckých děl, která už možná ve fyzické podobě nikdo nikdy neuvidí. Teď je ovšem mohou obdivovat všichni v digitální formě na obrazovkách televizí The Frame. Ta slouží nejen jako běžná televize, ale také jako brána k významným uměleckým dílům,“ prohlásil Michal Forejt, ředitel divize spotřební elektroniky v české a slovenské pobočce Samsungu.

Foto: archív výrobce

The Frame

Výstava Missing Masterpieces neboli ztracené poklady nabízí sbírku uměleckých děl nevyčíslitelné hodnoty od světově proslulých tvůrců, mezi nimiž nechybí Van Gogh, Cézanne či Monet. Všechna vystavená díla mají jedno společné – fyzicky se ztratila a nikdo neví, zda se je někdy podaří najít.

Mezi vystavená umělecká díla patří třeba Cézannův Pohled na Auvers-sur-Oise, ukradený za dramatických okolností na Silvestra 1999. Zloději vylezli na střechu po lešení vedlejšího domu, do galerie se dostali rozbitým světlíkem, spustili do ní provazový žebřík a vhodili dýmovnici.

Ve sbírce najdeme i obraz Chloe a Emma Barbory Kysilkové, ukradený za bílého dne z galerie v Norsku. Zloději vytahali z rámu přes 200 hřebíků a vůbec ho nepoškodili, plátno s obrazem ovšem odnesli.

Virtuální výstavu Missing Masterpieces budou lidé prostřednictvím svých televizorů moci navštívit až do 10. února. V plném rozlišení si ji ale mohou prohlédnout i lidé, kteří televizor The Frame nemají, stačí navštívit webové stránky Samsungu.

Reklama

Související témata:

Související články

Unikátní televizor funguje i na zahradě

Televizory jsou rok od roku chytřejší a nabízejí více funkcí. Vůbec poprvé se ale na pultech obchodů objevuje voděodolný model. Společnost Samsung totiž počítá...

Výběr článků

Načítám