Hlavní obsah

Za prohledávání zpráv v mobilu tvrdé tresty. Nově Saúdům hrozí rok vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Saúdská Arábie zavedla tvrdé postihy za prohledávání telefonu manžela či manželky. V případě, že se špehování prokáže, hrozí viníkovi vysoká pokuta a až rok ve vězení. Zákon se podle Rijádu vztahuje na ženy i muže a jeho cílem je chránit soukromí a morálku jedinců i společnosti. Podle agentury Reuters však hrozí, že bude použit k ochraně mužů při rozvodových řízeních.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Zákony v Saúdské Arábii jsou ukotveny v islámském právu. Pokud o rozvod žádá manželka, často je podmínkou důkaz, ať už o domácím násilí, či promiskuitě manžela. Právě telefon partnera v těchto situacích může být velkým zdrojem informací, píše Reuters.

Zákon se oficiálně jmenuje zákon proti kyberkriminalitě a na jeho základě bude nově považováno za trestné „špehovat, zachycovat či získávat data skrze informační síť nebo počítač bez povolení“. Za jeho porušení hrozí pokuta ve výši až 500 000 rijálů (2,7 miliónu Kč) a až rok ve vězení.

„Nástup sociálních sítí měl za důsledek stabilní nárůst kyberkriminality, jako je například vydírání, zpronevěra a pomlouvání. O hackování účtů ani nemluvě,“ uvedlo saúdskoarabské ministerstvo kultury.

Saúdská Arábie má mnoho uživatelů sociálních sítí, v zemi zároveň nadále platí ultrakonzervativní náboženské zákony.

Reklama

Výběr článků

Načítám