Hlavní obsah

YouTube zablokoval kanály ruských televizí RT a Sputnik napříč Evropou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stopku všem kanálům na YouTubu napojeným na ruské televize RT (Russia Today) a Sputnik udělila v úterý společnost Google. Kanály jsou blokovány napříč celou Evropou, informovali v úterý ráno zástupci internetové společnosti.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Kvůli probíhající válce na Ukrajině s okamžitou platností blokujeme kanály YouTube připojené k RT a Sputniku po celé Evropě. Naše týmy nepřetržitě monitorují situaci, aby mohly rychle zasáhnout,“ stojí v prohlášení Googlu na Twitteru.

Zdůraznili přitom, že opatření nabývá účinnosti okamžitě, ale že „bude chvíli trvat, než se systémy plně rozběhnou“. To jinými slovy znamená, že během následujících hodin mohou být pro některé uživatele zablokované kanály ještě dostupné.

Zablokování zabralo. Návštěvnost dezinformačních webů klesla na polovinu

Internet a PC

Tlak ze strany EU

Na blokaci ruských státních médií tlačila Evropská komise, která v neděli rozhodla o plošném zákazu těchto propagandistických médií.

Upozorňovala přitom na to, že tato média mají povoleno o invazi na Ukrajině informovat pouze podle prokremelských narativů a označovat ji jako „speciální vojenskou operaci“, nesmí ji nazývat „válkou“ ani „invazí“.

„Zakážeme v Evropské unii kremelskou mediální mašinerii. Státem vlastněné Russia Today a Sputnik, stejně jako jejich dceřiné společnosti, již nebudou moci šířit své lži, aby ospravedlnily Putinovu válku a rozpoutaly v naší Unii rozkol,“ sdělila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

České kabelovky vypínají moskevskou propagandu

Domácí

Google zasáhl již minulý týden

Google učinil první zásahy proti Rusku již na konci minulého týdne, kdy se rozhodl bránit ruským státním médiím v tom, aby používala jeho reklamní technologii ke generování příjmů na jejich vlastních stránkách a v aplikacích. Státní média vedle toho také už nemají možnost kupovat reklamu prostřednictvím nástroje Google Tools a umisťovat reklamu na platformách internetové společnosti, jako je její vyhledávač nebo e-mailová služba Gmail.

Také provozovatel internetových stránek pro přehrávaní videí YouTube zakázal v sobotu mediální společnosti RT a dalším kanálům, z nichž některé jsou spojeny s protiruskými sankcemi, aby dostávaly peníze z videí umisťovaných na jeho platformě. YouTube, který patří pod společnost Google, z velké části kontroluje umisťování reklamy.

Nedostanou už ani rubl. Proti Rusku zasáhly Google, YouTube i Meta

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám