Hlavní obsah

Wikipedia je v Turecku stále zablokovaná. Prý kvůli chybným článkům

Ankara

Přístup k internetové encyklopedii Wikipedie zůstane v Turecku zablokovaný do té doby, dokud z ní nebudou staženy články, jež Ankara považuje za chybné. Oznámil to ve středu Ömer Fatih Sayan, který stojí v čele úřadu komunikačních a informačních technologií. Přístup k Wikipedii je v Turecku zablokován od soboty.

Foto: wikipedia.org

Internetová encyklopedie Wikipedia

Článek

"Nelze ji zpřístupnit, dokud nebudou splněny pokyny justice. Jestliže poskytuje informace, musí je Wikipedie ověřit. Vyzývám ji, aby vyřešila problémy, jež jsou příčinou zablokování," sdělil Sayan.

Podle médií jsou důvodem sporu články naznačující spojení Ankary s extremistickými organizacemi. List Hürriyet napsal, že se tvůrci encyklopedie odvolali k tureckému soudu.

Pozvání zakladatele Wikipedie zrušeno

Istanbulské úřady v úterý zrušily pozvání, které dostal zakladatel Wikipedie Jimmy Wales na fórum o "chytrých městech". Wales k zablokování Wikipedie na twitteru napsal, že "přístup k informacím patří k základním lidským právům". "Turecký národe, budu vždy po tvém boku v boji za toto právo," sdělil Wales.

Turecká agentura Anadolu napsala, že se úřady rozhodly zakročit proti Wikipedii, když se na ní objevily články, v nichž je Turecko přiřazováno k extremistickým skupinám a viněno ze spolupráce s nimi. Podle Anadolu bude přístup obnoven, jakmile budou tyto materiály staženy.

Agentura AFP připomenula, že některé kruhy, zejména kurdské, tvrdí, že Ankara spolupracuje s určitými extremistickými skupinami v Sýrii, což turecké úřady popírají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám