Hlavní obsah

Útoky virů na počítačové sítě jsou stále častější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Útoky virů na počítačové sítě jsou v současnosti nebezpečnější než kdy jindy. Nikdy předtím se neodehrálo tolik úspěšných virových útoků jako v posledních týdnech, varuje německý Spolkový úřad pro bezpečnost informací (BSI). Roky zanedbávané téma počítačové bezpečnosti je proto letos jedním z klíčových témat i na hannoverském veletrhu CeBIT.

Foto: Robert Rohál

Také na slovenském turné doprovodí Helenu Vondráčkovou kapela Charlie Band.

Článek

Jen od července do září 2003 se objevilo 823 nových ničivých programů, o 26 procent více než loni. Hackerští autoři virů jako Mydoom, Netsky nebo Beagle/Bagle trumfují, kdo vytvoří škodlivější útočný program. Nové varianty virů se objevují denně a jejich průnik hlavně do systémů Windows může mít pro uživatele fatální následky.

"Kdo si koupí nový počítač a napojí se na internet bez antivirového programu, tak si během vteřin zaviruje počítač virem Blaster," tvrdí v deníku Die Welt Olaf Lindner ze společnosti Symantec.

Vir MSBlaster namířený proti Microsoftu zaútočil na statisíce počítačů loni v létě. Softwarový gigant Microsoft už v Hannoveru oznámil, že představí obsáhlou vylepšenou verzi Microsoft XP.

Takzvaný "Service Pack 2" se ještě testuje. Jde o softwarový balíček, který automaticky do počítače nainstaluje zlepšenou verzi firewallu, který chrání váš počítač před útoky z internetu. Právě to, že mnozí uživatelé neměli tuto ochranu aktivovánu, umožnilo Blasteru, aby v relativně krátké době napadl na 500 000 počítačů.

Ochranu zajistí inteligentní firewally

Podle expertů mohou před útoky stále dokonalejších a agresivnějších virů chránit pouze "firewally" spojené s virtuálním varovným systémem proti kybernetickým útokům IDS, (Intrusion-Detection-System). Na CeBITu představují takové systémy například firmy Cisco, Symantec nebo T-Systems.

Podle evropské observatoře informačních technologií EITO si západoevropské podniky letos objednají bezpečnostní produkty za 15 miliard eur. Šéf BSI Udo Helmbrecht ale míní, že firmy na počítačové bezpečnosti šetří. Přitom stačí málo - aktualizace antivirových programů, pozornost vůči varovným oznámením, a instalace takzvaných záplat proti napadení viry.

Reklama

Související články

Domácnost v roce 2010 podle Billa Gatese

Skládací displeje, počítače bez baterií, které se budou nabíjet pomocí pokojové teploty či otřesů při přenášení, nebo mikročipy s paměťovou kapacitou na 600...

Výběr článků

Načítám