Hlavní obsah

USA oznámily podobu odvety za francouzskou digitální daň

Washington

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila dodatečná 25procentní cla na zboží dovážené z Francie v hodnotě 1,3 miliardy dolarů (přes 30 miliard Kč) jako odvetu za francouzskou digitální daň. Zavedení těchto cel však odkládá o 180 dnů, aby tak poskytla čas na vyřešení sporu.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer uvedl, že francouzská digitální daň se nespravedlivě soustředí na americké podniky působící v oblasti digitálních technologií. Ohlášená cla se podle něj týkají například francouzské kosmetiky a kabelek.

Francouzský parlament schválil tříprocentní digitální daň loni v červenci. Letos v lednu se však Francie dohodla s USA na příměří, podle kterého Paříž odloží výběr digitální daně na konec roku a Washington na oplátku prozatím nezavede odvetná cla.

USA se stáhly z jednání o dani z digitálních služeb s EU

Internet a PC

Lighthizer uvedl, že odložení odvetných cel zajistí více času na vyřešení této záležitosti, a to mimo jiné prostřednictvím rozhovorů na půdě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

USA na počátku minulého měsíce zahájily prověřování daně z digitálních služeb, kterou kromě Francie plánuje zavést nebo již zavedla řada zemí, včetně České republiky. USA se několikrát vyjádřily, že daň považují za diskriminační vůči americkým firmám a že výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla.

Evropská unie v pátek vyzvala Spojené státy, aby se vrátily k rozhovorům o digitální dani na půdě OECD. USA minulý měsíc oznámily, že se rozhodly jednání o dani z digitálních služeb s představiteli EU opustit, protože při rozhovorech se nepodařilo dosáhnout žádného pokroku. Digitální daň má umožnit, aby jednotlivé země vybraly více daní z místních digitálních aktivit velkých technologických společností, jako jsou Google či Facebook.

USA prověřují plány zemí na zavedení digitální daně, zvažuje ji i Česko

Internet a PC

V České republice se minulý měsíc koalice dohodla na pětiprocentní místo původně plánované sedmiprocentní sazby digitální daně. Úpravu navrhovala ministryně financí Alena Schillerová kvůli tomu, že původní sazba by byla nejvyšší ze zemí, které chtějí daň zavést, nebo ji už zavedly.

Navrhovaná daň se má vztahovat na internetové firmy v ČR s globálním obratem nad 750 milionů eur (asi 19 miliard korun), které budou mít v ČR roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun. Týkat by se měla předních světových společností jako Google, Facebook, Amazon či Apple.

Koalice také plánuje posunout účinnost předpisu na začátek příštího roku. Ministerstvo financí navíc minulý měsíc upozornilo, že pokud se podaří najít řešení na úrovni OECD, je Česko připraveno daň na národní úrovni zrušit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám