Hlavní obsah

Úřady v Indii zkoumají, zda Google nezneužívá Android

Dillí

Indičtí regulátoři zkoumají, zda americká technologická společnost Google nezneužívá svůj populární operační systém Android v boji s konkurencí. Uvádějí to zdroje agentury Reuters. Podobná obvinění podle těchto zdrojů dříve prověřovaly také evropské antimonopolní orgány.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Logo Google na obchodě v Los Angeles

Článek

Vyšetřování v Evropě loni vyústilo v pokutu 4,34 miliardy eur (zhruba 112 miliard Kč). Firma, která je součástí společnosti Alphabet, se proti pokutě odvolala. Indické orgány vyšetřování zahájily před půlrokem, tvrdí zdroje agentury Reuters.

"Je to stejné, jako případ EU, ale teprve v předběžné fázi," uvedl jeden ze zdrojů. Google se k věci zatím nevyjádřil.

Vyšetřování bude trvat několik let

Podle zjištění Evropské komise (EK) Google od roku 2011 zneužíval svého dominantního postavení na trhu. Nutil například výrobce chytrých telefonů s operačním systémem Android, aby do nich předem instalovali jeho aplikace. Přístup k obchodu Google Play americká firma podle EK podmiňovala instalací vyhledávače Google a prohlížeče Chrome do telefonů.

Stížnost v Indii podala skupina jednotlivců, vyšetřování si podle Reuters pravděpodobně vyžádá několik let. Googlu v Indii už jednu pokutu uložili. Loni mu orgán pro kontrolu hospodářské soutěže uložil zaplatit 1,36 miliardy rupií (441 milionů Kč) za zneužití dominantního postavení na trhu a zkreslování výsledků vyhledávání.

Google systém Android poskytuje všem zdarma k volnému užití. V současnosti je jím vybaveno zhruba 85 procent smartphonů na světě, píše Reuters. V Indii bylo tímto systémem vybaveno zhruba 98 procent prodaných chytrých telefonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám