Hlavní obsah

Twitter by mohl zablokovat Trumpa, pokud prohraje. Bannonův účet už smazal

Právo, Novinky, ČTK, Michael Švarc, zr

Pokud Donald Trump neobhájí prezidentské křeslo, možná už na Twitter nenapíše jediný příspěvek. Sociální síť by současného lídra USA mohla zablokovat, v případě, že by i nadále psal nepotvrzené či nepodložené informace, které jsou v rozporu se zásadami společnosti, uvádí server Independent.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Donald Trump na balkonu Bílého domu

Článek

Jen během středy a čtvrtka byl Trumpův twitterový účet sedmkrát označen kvůli sdílení zavádějících či nepravdivých informací ohledně voleb. Několik vrcholných zástupců z řad demokratů proto apelovalo na sociální síť, aby prezidentův účet pozastavila, dokud nebude ve všech státech dokončeno sčítání hlasů. Pravidla společnosti to ovšem zakazují kvůli Trumpově postavení.

Twitter by běžně účty, které porušují jeho zásady, dočasně nebo i permanentně zablokoval. Veřejné osobnosti jsou ovšem chráněny výjimkami, které aktuálně splňuje i Trump. Prezidentův účet je totiž ověřený, má více než 100 tisíc sledujících a především jde o kandidáta nebo držitele politické funkce.

Právě poslední část je nejzásadnější, uvádí server Independent a poznamenává, že v minulosti Twitter odstranil účty, které splňovaly první dvě kritéria, nikoli však třetí — nešlo o politiky.

Znamená to, že pokud by Trump prezidentské křeslo neobhájil, nebyl by už chráněn coby významný politický činitel a vztahovala by se na něj stejná pravidla jako na ostatní uživatele.

Nerespektuje pravidla

Trump v uplynulých dnech na Twitter napsal několik příspěvků, v nichž volal po ukončení sčítání a svého soupeře Joa Bidena obvinil z toho, že se mu pokouší ukrást volby. Podle demokratického kongresmana Davida Cicillineho jsou prezidentovy příspěvky hrozbou pro demokracii, protože jde o čirou dezinformaci.

Twitter nepotvrdil, zda by Trumpovy poslední příspěvky mohly vést k pozastavení či blokování jeho účtu. Společnost však uvedla, že prezident pravidla sociální sítě často nedodržoval.

Twitter ruší Bannona

Společnost Twitter už smazala účet bývalého hlavního poradce prezidenta Donalda Trumpa Steva Bannona. Stalo se tak poté, co Bannon na videu mluvil o napichování hlav federálních byrokratů na kopí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý strategický poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon

Zmínil přitom epidemiologa Anthonyho Fauciho a šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christophera Wraye. Bannon svůj příspěvek umístil na Facebook, YouTube a Twitter v době, kdy se ještě sčítaly hlasy po úterních volbách. Řekl v něm, že vítězem voleb je Trump a že by měl propustit Fauciho i Wraye.

Zastavte to! Sčítejte dál! Rozpolcení Trumpovi voliči v ulicích to mají těžké

Volby USA

On sám chce prý zajít ještě dál. „Chci se vrátit do starých časů tudorovské Anglie. Jejich hlavy bych nabodl na kopí. Ano. Umístil bych je do různých koutů Bílého domu jako varovaní federálním byrokratům. Buď spolupracujete, nebo vypadnete,“ řekl. Dynastie Tudorovců vládla v Anglii v letech 1485–1603. Patřili k ní Jindřich VIII. i Alžběta I.

Za deset hodin video na Bannonově facebookovém účtu sledovalo téměř 200 000 lidí. Facebook ho odstranil a prohlásil, že jde o šíření násilí a podněcování k němu. Twitter oznámil, že za propagaci násilí odstraňuje Bannonův účet.

Reklama

Výběr článků

Načítám