Hlavní obsah

Tvůrce etherea se zbavil virtuálních mincí za miliardy. Nedostal ale ani korunu

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět kryptoměn je plný překvapení, a to se nemusíme bavit pouze o rostoucích a klesajících kurzech. Ruskokanadský programátor Vitalik Buterin, který je jedním ze spoluzakladatelů kryptoměny ethereum, se například nyní rozhodl zbavit se 90 % virtuálních mincí Shiba Inu. I když takový objem měl miliardovou hodnotu, 27letý mladík nedostal nakonec ani korunu.

Foto: Profimedia.cz

Vitalik Buterin na archivním snímku z roku 2018.

Článek

Buterin se netají tím, že věří hlavně ethereu, nemalé finanční prostředky nicméně uložil také do dalších kryptoměn – například do měny Shiba Inu, jak upozornil server Coindesk.

Investovat přitom začal tento 27letý mladík ještě v době, kdy jednotlivé kryptoměny měly jen zanedbatelnou hodnotu. V podstatě tak byl schopen investici ve výši pár dolarů postupně proměnit na miliardové jmění.

Tím lze patrně nejlépe objasnit jeho zatím poslední krok, ke kterému se odhodlal. Rozhodl se totiž sprovodit ze světa 90 % všech Shiba Inu mincí, které měl v držení. Ty měly podle serveru Conidesk hodnotu 6,7 miliardy dolarů (139,3 miliardy Kč).

Raketový růst etherea udělal z 27letého mladíka miliardáře

Internet a PC

Miliardy věnoval na charitu

Mladík odeslal zmiňovaný obnos na „spalovací peněženku“, odkud je nemůže již nikdo získat zpět. „Rozhodl jsem se spálit 90 % mých tokenů Shiba Inu, zbývajících 10 % bude zasláno na charitu. Ještě jsem se ale nerozhodl na kterou,“ prohlásil Buterin.

Mladý programátor vlastnil podle odhadů serveru Coindesk polovinu všech virtuálních mincí Shiba Inu v oběhu. Sám se prý obával „moci, kterou má jeden člověk při držení takového ohromného jmění“.

Svět kryptoměn se hroutí, kurzy masivně padají

Internet a PC

Sluší se nicméně podotknout, že již minulý týden věnoval virtuální mince Shiba Inu v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (24,9 miliardy Kč) na indický humanitární fond pro boj s koronavirem.

Jedna virtuální mince Shiba Inu se ve středu dopoledne obchodovala za 0,00027 Kč.

Nouzi o peníze nicméně Buterin nebude mít ani tak. Zkraje května se jeho jmění v ethereu odhadovalo na více než jednu miliardu dolarů (20,8 miliardy Kč). Nemalé finanční prostředky má přitom zainvestované i v dalších kryptoměnách.

Kryptoměny masivně padají

Nic na tom nemění ani fakt, že v noci na středu začaly kryptoměny masivně padat. Bitcoin se tak poprvé od letošního února dostal pod čtyřicetitisícovou hranici, konkrétně se ve středu ráno jedna virtuální mince obchodovala za 38 585 dolarů (800 830 Kč).

Přitom ještě v úterý byl kurz 43 602 dolarů (904 960 Kč), v polovině dubna dokonce 64 829 dolarů, což odpovídá 1 345 980 Kč.

Výrazný pokles je patrný například také u druhé nejznámější kryptoměny, ethereum se ve středu ráno obchodovalo za 2857 dolarů (59 320 Kč). Ještě v minulém týdnu přitom ethereum stanovilo nový rekord kurzem 4382 dolarů (90 980 Kč).

Ve středu nicméně klesl kurz i dalších kryptoměn – hodnotu ztratily prakticky všechny, které se nabízejí na burze Coindesk. U některých je pokles vyšší než 20 %, nicméně drtivá většina si odepsala 10 %.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám