Hlavní obsah

Raketový růst etherea udělal z 27letého mladíka miliardáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mu teprve 27 let, přesto už se zapsal na seznam dolarových miliardářů. Řeč je o ruskokanadském programátorovi Vitalikovi Buterinovi, který je jedním ze spoluzakladatelů kryptoměny ethereum. Bohatství nabyl především díky tomu, že kurz druhé nejznámější kryptoměny na světě nyní raketově roste.

Článek

Není pochyb o tom, že Buterin byl ve správný čas na správném místě. Koncept etherea představil mladík již v roce 2013 společně s Gavinem Woodem. Tehdy sice již existoval několik let bitcoin, ale v nějaký velký úspěch kryptoměn věřil málokdo.

V době, kdy měly virtuální mince jen velmi zanedbatelnou hodnotu, mladík nakoupil statisíce jednotek etherea. Aktuálně jich stále vlastní na 333 000, což s ohledem na rekordní kurz představuje dohromady více než jednu miliardu dolarů (21,5 miliardy Kč).

Ethereum pokořilo absolutní rekord. Jedna mince stojí přes 3100 dolarů

Internet a PC
Foto: Profimedia.cz

Vitalik Buterin na archivním snímku z roku 2018.

Růst ceny etherea je totiž v poslední době ještě zajímavější než v případě bitcoinu, neboť ten posílil od začátku jen dvojnásobně. Samozřejmě v absolutních číslech vede bitcoin, který se aktuálně obchoduje za 56 273 dolarů (1 210 830 Kč).

Proti tomu ethereum posílilo od začátku roku již více než čtyřikrát. Jedna virtuální mince se obchoduje aktuálně za 3434 dolarů (73 890 Kč), přitom na začátku roku to bylo pouze 741 dolarů (15 940 Kč), o rok dříve to dokonce bylo pouze 118 dolarů (2540 Kč).

Ethereum je kryptoměna, která je podobně jako bitcoin založena na decentralizované databázi – tzv. blockchainu. Díky tomu je chráněna proti neoprávněnému zásahu z vnější i z vnitřní strany. Nezmanipulovatelné fungování sítě zajišťují tzv. chytré kontrakty (smart contracts), za kterými stojí decentralizovaný virtuální stroj Ethereum Virtual Machine (EVM).

Reklama

Související témata:

Související články

Ethereum pokořilo nový rekord. A dál roste

Další růst zaznamenala ještě před koncem pracovního týdne druhá nejznámější kryptoměna ethereum. Jedna mince se v noci ze čtvrtka na pátek obchodovala za 2801...

Výběr článků

Načítám