Hlavní obsah

Třetině Čechů se v době pandemie zhoršil internet

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nároky na internetové připojení v domácnostech se rok od roku zvyšují. Obzvláště to platí v poslední době, kdy jsou kvůli koronaviru na internet často odkázáni lidé při práci, výuce i komunikaci s přáteli. Právě kvůli zvýšeným nárokům se téměř třetině lidí zhoršila kvalita připojení. Vyplývá to z nového průzkumu, který uskutečnila poradenská skupina Grant Thornton ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO).

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

Konkrétně problémy zhoršení internetových služeb zaznamenalo 29,4 % dotázaných. I přesto je ale se svým připojením spokojeno 60 % Čechů, což představuje meziroční nárůst o 4 %. Nejnižší spokojenost je v Karlovarském, Středočeském a Pardubickém kraji (cca 52 % nespokojených), nejvyšší spokojenost naopak v Plzeňském kraji (pouze 32 % nespokojených).

Zajímavé je také to, že v souvislosti se zhoršením služeb chtělo změnit poskytovatele připojení 25 % nespokojených zákazníků, nakonec ale změnu zrealizovalo pouze 7,3 % z nich.

Jedním z hlavních důvodů trendu zvyšující se rychlosti připojení je skutečnost, že téměř 77 % respondentů nyní využívá domácí připojení pro práci z domova (před rokem to bylo 48 %) a 56 % pro domácí výuku.

Poptávka po rychlém internetu roste

„Málokdo si před rokem dokázal představit, jak téměř ze dne na den vzroste význam internetového připojení v našich domácnostech. Kdy se na home office přemístí nemalá část kancelářské populace, a kdy se ve stejný čas zastaví život ve školách a výuka se přesune do online režimu. V těchto časech se domácí internetové připojení stalo kritickým nástrojem, bez kterého se školní výuka a práce z domova neobejde. Oproti loňsku a v kontextu pandemie tak pozorujeme významný posun na trhu,“ prohlásil Zbyněk Bolcek, partner Grant Thornton Advisory.

Podle něj kontinuálně roste poptávka domácností po co nejrychlejším připojení, chce ho už 58 % respondentů. Lidé se dokonce nezdráhají za vyšší rychlosti připlatit, 45 % dotázaných by bylo ochotno své současné výdaje na internet navýšit v průměru o 275 korun měsíčně. Rychlost nad 100 Mb/s aktuálně využívá 28 % respondentů.

Vodafone zlevnil a zrychlil internet. Má to ale háček

Mobil

Většina lidí v současnosti za internet platí měsíčně 350 až 500 Kč (43 % respondentů). Je však nutné zdůraznit, že v Česku existují významné regionální rozdíly, kdy k nejdražším krajům patří Praha a Karlovarský kraj (36 % respondentů platí více než 500 Kč), k nejlevnějším naopak Jihočeský a Plzeňský kraj (77 %, resp. 55 % respondentů platí méně než 350 Kč).

Z průzkumu dále vyplývá, že v Česku roste podíl optických přípojek, které umožňují poskytovat rychlost přenosu dat až 1 Gb/s – takto rychlý internet může přijímat 21 % Čechů. V souvislosti s tím poklesl logicky podíl kabelového (29 %) a bezdrátového připojení. Právě Wifi sítě jsou nicméně i nadále v tuzemsku dominantním typem připojení, využívá je 38 % domácností.

Reklama

Související články

Končí 3G. Někteří lidé musí vyměnit mobil

Mobilní operátoři se v poslední době předhánějí, kdo nabídne lepší pokrytí 5G signálem. Právě zájem Čechů o rychlá mobilní data žene do záhuby zastaralý...

Výběr článků

Načítám