Hlavní obsah

Toshiba má několik nabídek na podíl v čipové divizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská společnost Toshiba obdržela několik nabídek na téměř pětinový podíl ve své divizi paměťových čipů, tyto nabídky se pohybují v rozmezí od 200 do 400 miliard jenů (45 až 90 miliard Kč). Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle tohoto zdroje chce Toshiba z prodeje získat kolem 300 miliard JPY. Tato částka by pomohla Toshibě vykompenzovat mnohamiliardové odpisy v americké jaderné divizi.

Mezi zájemci o čipovou divizi jsou konkurenční firmy SK Hynix a Micron Technology, Western Digital a finanční investoři, jako Bain Capital. Toshiba upřednostňuje nabídky investičních fondů, protože by tak mohla uzavřít dohodu rychleji než při nákupu podílu konkurenty, protože v tom případě by musela požádat o svolení antimonopolní úřady, dodal zdroj. Toshiba již dříve uvedla, že při nabídce nebude zvažovat jen cenu, ale i další podmínky.

Mluvčí Toshiby uvedla, že firma nebude komentovat podrobnosti procesu prodeje.

Nejdůležitější část podniku

Vedení Toshiby v lednu schválilo plán, který počítá s oddělením divize paměťových čipů do samostatné společnosti a prodej části podílu v divizi. Divize paměťových čipů je nejdůležitější částí firmy.

Je druhým největším výrobcem paměťových čipů NAND na světě a má většinový podíl na provozním zisku celého konglomerátu. Tržby divize za rok do konce března 2016 činily 845,6 miliardy JPY a provozní zisk 110 miliard JPY. Podle dřívějšího oznámení chce firma dokončit prodej do konce března.

Toshiba má 14. února oznámit výsledky hospodaření za fiskální třetí čtvrtletí. Současně s tím oznámí i výši odpisů v jaderné divizi. Podle informací agentury Reuters mají odpisy činit až 700 miliard JPY.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám