Hlavní obsah

TikTok se kvůli přijetí bezpečnostního zákona stáhl z Hongkongu

Hongkong

Provozovatel sociální sítě TikTok, na které uživatelé sdílejí krátká videa, v pátek přerušil přístup k síti z Hongkongu. Jeho krok souvisí s bezpečnostním zákonem, který v této bývalé britské kolonii nedávno prosadila Čína, informoval server BBC. Společnost svůj krok tento týden předem avizovala.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Milí uživatelé, bohužel vás musíme informovat, že jsme v Hongkongu přerušili činnost,“ stojí na stránce TikToku. O rozhodnutí představitelů firmy provozující sociální síť informovala v úterý agentura Reuters. „Ve světle nedávných událostí jsme se v Hongkongu rozhodli ukončit provozování TikToku,“ vysvětlil mluvčí.

Možnými dopady bezpečnostního zákona v Hongkongu se zabývají i další velké internetové společnosti, jako je Facebook, Google nebo Twitter. Ty podle serveru CNN v minulých dnech uvedly, že zatím pozastavily vyřizování žádostí od hongkongských úřadů týkající se uživatelských dat.

Facebook, WhatsApp a Telegram nedají údaje uživatelů v Hongkongu

Bezpečnost

Nový bezpečnostní zákon Peking schválil pro autonomní oblast Hongkongu 30. června. Podle kritických hlasů z Hongkongu i ze zahraničí zákon omezuje svobodu hongkongských občanů a znamená konec principu „jedna země, dva systémy“, kterým Čína obyvatelům Hongkongu při převzetí od Británie v roce 1997 zaručila určité svobody a práva. Norma definuje čtyři trestné činy, u nichž bude uplatňována. Jde o separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráci s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost.

I když platformu TikTok vlastní čínská společnost ByteDance, platforma se orientuje na uživatele mimo Čínu. Obyvatelé pevninské Číny používají jeho obdobu Douyin, která patří stejné firmě. Kvůli sídlu v Číně TikTok v současnosti čelí podezření ze strany Spojených států nebo Austrálie. Představitelé obou těchto zemí nedávno vyjádřili obavy, že by síť mohla poskytovat data svých uživatelů čínským úřadům. Tato obvinění ale mluvčí ByteDance odmítá.

„Data jsme čínské vládě nikdy neposkytovali a nebudeme tak činit, ani pokud nás o to požádá,“ řekl mluvčí.

Popularita sítě TikTok se výrazně zvýšila v době koronavirové pandemie, kdy si ji podle technologické firmy Sensor Tower za první tři měsíce letošního roku stáhlo přes 300 milionů lidí. V Hongkongu měla podle Reuters kolem 150 000 uživatelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám