Hlavní obsah

Tesla žádné bitcoiny neprodala, dušuje se Musk

Novinky, rim

Uklidnit trh se snažil během pondělí Elon Musk, když potvrdil, že jeho automobilka Tesla neprodala žádné bitcoiny. Jeho předchozí tweet totiž způsobil dramatický propad kurzu nejznámější kryptoměny na světě na tříměsíční minimum. Hodnota bitcoinu po Muskově oznámení začala opět růst.

Článek

„Abychom si vyjasnili spekulace, Tesla neprodala žádné bitcoiny,“ uvedl na Twitteru v pondělí Musk. Reagoval tak na propad kurzu bitcoinu o 7000 dolarů, tedy bezmála 150 000 korun. Stalo se tak poté, co v noci z neděle na pondělí napsal lakonickou a nejednoznačnou odpověď na jasně položenou otázku.

Neověřený uživatel Twitteru vystupující pod přezdívkou Mr. Whale totiž uvedl: „Majitelé bitcoinů se budou v následujícím čtvrtletí fackovat, když zjistí, že Tesla prodala zbytek svých bitcoinů. Elona Muska bych z toho ale nevinil.“

Na to překvapivě zareagoval samotný Musk stručnou zprávou „vskutku“. Někteří investoři si to vyložili tak, že reagoval na prodej bitcoinů, proto začali nejznámější kryptoměnu na světě odprodávat.

Po pádu až na 42 212 dolarů (885 050 Kč) se tak hodnota stabilizovala nad hranicí 45 000 dolarů, konkrétně se jedna virtuální mince obchodovala v pondělí po 13. hodině za 45 360 dolarů (950 950 Kč).

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Elon Musk

Stačil jeden tweet a kryptoměny začaly dramaticky padat

Musk otřásl minulý týden celým světem kryptoměn. Ztrácet klidně i o více než 20 % ze své hodnoty začaly prakticky všechny virtuální mince, nikoliv pouze bitcoin.

Stačilo, aby šéf automobilky Tesla oznámil, že lidé už nebudou moci kupovat elektromobily za bitcoiny. Zdůvodnil to tím, že ho „trápí rostoucí spotřeba fosilních paliv při těžbě bitcoinu“. Zdůraznil ale přitom, že kryptoměny stále považuje za platidlo budoucnosti.

Jediný tweet otřásl celým světem kryptoměn. Kurzy rekordně padají

Internet a PC

Počítá i s tím, že by lidé mohli opět v jeho automobilce bitcoiny používat, ale pouze ve chvíli, kdy těžba, která je náročná na spotřebu elektrické energie, nebude mít takový dopad na životní prostředí. Že by se těžil bitcoin v dohledné době ekologičtějším způsobem, je však velmi nepravděpodobné. Už jen kvůli tomu, že drtivá většina těžařů operuje v Číně.

Musk se tak bude nyní zajímat o další kryptoměny, u kterých je těžba šetrnější a nemá takový dopad na životní prostředí. V tomto týdnu přitom vypsal na Twitteru anketu, ve které se ptal lidí, zda by chtěli nakupovat elektromobily za dogecoin.

Musk potopil jediným tweetem kurz bitcoinu o 150 000 korun

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám