Hlavní obsah

Technologičtí giganti dávají od kyberútoků ruce pryč. Pomáhat nebudou ani státům

Více než 30 globálních technologických firem se tento týden společně zavázalo, že nebudou žádnému státu pomáhat v útočných kybernetických operacích. Prohlášení vydané v San Francisku podepsali zástupci společností Microsoft, Facebook, Cisco, Oracle, Nokia nebo Symantec, podpis řady jiných významných firem ale podle agentury Reuters chybí.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Zničující útoky z minulosti svědčí o tom, že kybernetická bezpečnost nezávisí pouze na chování jedné společnosti, ale na spolupráci všech," uvedl v komentáři ke společnému prohlášení prezident Microsoftu Brad Smith.

"Dohoda technologických firem nám pomůže nastoupit důležitou cestu k účinnějším krokům ve prospěch vzájemné spolupráce a ochrany uživatelů po celém světě," zdůraznil.

Signatáři dohody chtějí společně s bezpečnostními experty vytvořit novou platformu pro výměnu informací o bezpečnostních hrozbách a pro koordinaci snah o minimalizaci zranitelnosti. Podle Smitha by státy měly uzavřít konvenci o nepřípustnosti kybernetických útoků, obdobnou ženevské úmluvě z roku 1949 o ochraně civilistů v dobách války.

Mezi signatáři nejsou žádné společnosti z Ruska, Číny, Íránu či Severní Koreje, které jsou často označovány za původce destruktivních hackerských operací. Chybí i podpisy některých významných západních firem, například Amazonu, Applu, Alphabetu nebo Twitteru. O důvodech se Reuters nezmiňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám