Hlavní obsah

Tajný nástroj BFF prozradí, zda je Facebook bezpečný. Na hoax se nachytaly tisíce lidí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetem se začala šířit klamavá zpráva čili hoax o tom, že si uživatelé mohou snadno ověřit zabezpečení svého účtu na Facebooku. Údajně stačí do komentáře napsat zkratku BFF, ve skutečnosti se však jedná o vtípek, na který se nachytaly tisíce lidí.

Foto: repro Facebook

Ukázka jedné ze stránek, která nabádá uživatele k napsání zkratky BFF.

Článek

„Generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg vymyslel slovo BFF, aby se mohl kdokoliv ujistit, že je jeho účet na Facebooku bezpečný. Stačí napsat do komentáře BFF, pokud se příspěvek neobjeví v zelené barvě, okamžitě si změňte heslo, protože váš účet může někdo zneužít,“ tvrdí jedna ze stránek na sociální síti.

Na podobné výzvy je ale možné narazit prakticky napříč celým Facebookem, jen v češtině a slovenštině jsou podobných zpráv desítky.

Přednastavené fráze

Celý vtip spočívá v tom, že Facebook nabízí několik slov a frází, na které jsou navázány animace. Když tedy například na zeď svého přítele napíšete komentář „gratulace“, na displeji se pak zobrazí související animace.

Také BFF je přednastavenou zkratkou anglického Best Friends Forever (nejlepší přátelé navždy), prakticky ihned po napsání se na Facebooku objeví animace, ze spodního okraje obrazovky vyletí dvě ruce, které zatleskají. Je to neškodná legrace, která však o zabezpečení Facebooku nevypovídá vůbec nic.

Přesto se podobné zprávy šíří internetem doslova jako lavina. Vtipálci využívají toho, že po napsání se některým uživatelům skutečně zbarví příspěvek do zelena a jiným ne.

Nevhodné načasování

Na první pohled neškodný vtípek nicméně nepřichází v příliš dobrou dobu. Facebook je totiž v současnosti vyšetřován kvůli tomu, jak zacházel s uživatelskými daty. V polovině března se ukázalo, že britská společnost Cambridge Analytica vysála data ze zhruba 87 miliónů účtů a využila je k tvorbě nástrojů na podporu Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta. [celá zpráva]

Minulý týden Facebook oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou. Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám