Hlavní obsah

Svět kryptoměn se hroutí, kurzy masivně padají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další velký propad má za sebou bitcoin, kurzy nicméně klesají i v případě dalších nabízených kryptoměn. Výrazný pokles zaznamenalo ve středu například i ethereum. Vyplývá to z údajů burzy Coindesk.

Článek

Kryptoměny začaly výrazně padat už na přelomu minulého a tohoto týdne, a to kvůli jedinému tweetu Elona Muska. Lidé se totiž obávali, že jeho automobilka Tesla se začala zbavovat bitcoinů.

I když Musk po pouhých pár hodinách uvedl věci na pravou míru a zdůraznil, že nejznámější výrobce elektromobilů na světě pouze pozastavil platby bitcoiny, ale žádných virtuálních mincí se nezbavil, opětovný růst to již nenastartovalo.

Tesla žádné bitcoiny neprodala, dušuje se Musk

Internet a PC

V úterý se pak Čína rozhodla omezit kryptoměnové transakce, což propad bitcoinu i dalších kryptoměn ještě urychlilo, uvedla agentura Reuters. Nově totiž finanční instituce a platební společnosti nesmí v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Čína je přitom zemí, kde se těží kryptoměny nejčastěji. V současnosti se tato země podílí na těžbě bitcoinů v globálním měřítku více než 75 procenty.

Kryptoměny přehledně: Na jakém principu fungují a co má vliv na cenu bitcoinu

Internet a PC

Některé kryptoměny klesly o více než 20 %

Na omezení prakticky okamžitě zareagovaly kurzy. Bitcoin se tak poprvé od letošního února dostal pod čtyřicetitisícovou hranici, konkrétně se ve středu ráno jedna virtuální mince obchodovala za 38 585 dolarů (800 830 Kč).

Přitom ještě v úterý byl kurz 43 602 dolarů (904 960 Kč), v polovině dubna dokonce 64 829 dolarů, což odpovídá 1 345 980 Kč.

Výrazný pokles je patrný například také u druhé nejznámější kryptoměny, ethereum se ve středu ráno obchodovalo za 2857 dolarů (59 320 Kč). Ještě v minulém týdnu přitom ethereum stanovilo nový rekord kurzem 4382 dolarů (90 980 Kč).

Ve středu nicméně klesl kurz i dalších kryptoměn – hodnotu ztratily prakticky všechny, které se nabízejí na burze Coindesk. U některých je pokles vyšší než 20 %, nicméně drtivá většina si odepsala 10 %.

Sluší se nicméně zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Foto: repro coindesk.com

Kurzy kryptoměn na burze Coindesk (19. 5. 2021)

Indická centrální banka odrazuje úvěrové instituce od obchodů s kryptoměnami

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám