Hlavní obsah

Strategie jednotného digitálního trhu poškodí internetové firmy, varuje 11 států Brusel

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strategie jednotného digitálního strhu, na které od loňského roku pracuje Evropská komise (EK), je trnem v oku některým členským státům. Celkem jedenáct z nich, včetně České republiky, poslalo do Bruselu dopis, který shrnuje obavy a požaduje méně regulace a víc podpory pro firmy působící na evropském trhu.

Foto: Novinky

Náhled kritického dopisu, který je adresován místopředsedovi EK pro jednotný digitální trh Andrusu Ansipovi.

Článek

Evropští zákonodárci se snaží prostřednictvím jednotné strategie pomoci fragmentovaným evropským trhům v posílení jejich konkurenční pozice na globálním trhu. Podle současných návrhů to ale vypadá, že by chystané kroky mohly firmy naopak poškodit.

Na to již v loňském roce upozorňovali přední evropští lídři technologického světa, kteří kvůli chystaným změnám založili alianci European Tech Alliance (EUTA). [celá zpráva]

Obavy mají i politici

Stejné obavy nyní mají i politici v jednotlivých členských státech EU, již se podepsali pod kritický dopis. Ten byl v pondělí adresován Andrusu Ansipovi, místopředsedovi EK pro jednotný digitální trh.

Podepsaní se ho snaží upozornit na to, že chystaná regulace v rámci strategie jednotného digitálního trhu povede k omezování kreativity, inovací a v konečném důsledku i ke konkurenceschopnosti evropských digitálních firem.

„Digitální platformy (internetové vyhledávače, srovnávače cenových nabídek nebo  např. sociální sítě – pozn. red.) nesmějí být omezovány těžkopádnými nařízeními. Platformy je potřeba vnímat především jako příležitost, nikoli jako hrozbu,“ stojí v dopisu, jehož celé znění je v angličtině k dispozici zde.

Pod dopis se podepsali zástupci Velké Británie, Polska, Lucemburska, Finska, Švédska, Dánska, Estonska, Lotyšska, Litvy, Bulharska a v neposlední řadě také České republiky. Za tu dopis podepsal ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Obavy z negativních dopadů chystaných změn vyjádřila v pondělí v Praze baronka Lucy Neville-Rolfová, členka britského parlamentu a také náměstkyně ministra pro business, inovace a dovednosti. Právě ona je také jedním ze signatářů dopisu.

Jsme svědky nápadů, které mohou vyústit v regulacemi paralyzované evropské prostředí.
Michal Feix, ředitel pro právní a legislativní záležitosti společnosti Seznam.cz

Ta se sešla i se zástupci společnosti Seznam.cz, kteří dlouhodobě na negativní důsledky regulace upozorňují. Jejich názory se prý shodují.

„Evropskou komisí otevírané téma on-line platforem vnímám jako uměle vytvořený koncept, založený na kombinaci neznalosti a strachu. Namísto vytváření skutečných podmínek pro rozvoj inovativních služeb v Evropě jsme svědky nápadů, které mohou vyústit v regulacemi paralyzované evropské prostředí, ve kterém už budeme pouze závistivě pokukovat na ostatní kontinenty, které budou díky lepšímu legislativnímu prostředí úspěšnější než Evropa,“ uvedl Michal Feix, ředitel pro právní a legislativní záležitosti společnosti Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Baronka Lucy Neville-Rolfe s Michalem Feixem ze společnosti Seznam.cz během pondělního setkání v Praze.

Podle něj je tedy hlavní problém v tom, že regulaci nebude možné vymáhat globálně. Evropské firmy tak jinými slovy budou svázány pravidly, která například americké podniky nebudou muset dodržovat.

„Dnešní moderní digitální služby nefungují v právním vakuu. Již dnes se na ně vztahuje platná národní i mezinárodní legislativa. Každý další necitlivý zásah může vést k tomu, že se budoucí on-line služby budou s definitivní platností provozovat všude jinde ve světě jen ne v naší domovské Evropě. Evropa si musí podobně jako jiné vyspělé kontinenty uvědomit, že internet a on-line prostředí není pro Evropany hrozba ale příležitost,“ doplnil Feix.

Právě společnosti Seznam.cz se plánované změny také týkají. Pod pojem on-line platforma totiž patří většina služeb, které česká internetová jednička provozuje.

„Tedy kromě těch na první pohled jasných - jako jsou Zboží.cz, domovská stránka Seznam.cz nebo Seznam.cz Vyhledávání - také služby jako Mapy.cz, Firmy.cz nebo Stream.cz a Mixér.cz,“ doplnila mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Finální podoba strategie jednotného digitálního trhu by měla být podle plánů EK hotová nejdříve ve druhé polovině letošního roku, případně zkraje roku 2017.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám