Hlavní obsah

Steve Jobs by oslavil 65. narozeniny

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí by oslavil své 65. narozeniny americký podnikatel a spoluzakladatel Applu Steve Jobs, který je často označován za technického guru a největšího génia počítačové éry. Někdejší výkonný ředitel podniku s logem nakousnutého jablka podlehl 5. října roku 2011 rakovině slinivky. Právě pod jeho vedením americký počítačový gigant určoval trendy v oblastech počítačů, chytrých telefonů, tabletů a v neposlední řadě také multimediálních přehrávačů.

Tisková konference, na které Steve Jobs ukázal iPad 2Video: archív výrobce

 
Článek

Steven Paul Jobs se narodil 24. února 1955 v San Francisku. Jeho vlastní rodiče se jej po porodu sice vzdali, ale ještě tu noc našel domov u Paula a Clary Jobsových.

V sedmnácti letech nastoupil Jobs na poměrně kvalitní Reed College v Oregonu, což jeho nepříliš bohaté rodiče stálo velkou část úspor. Budoucí počítačový mág však se školou skončil již po prvním semestru.

Jobs, který stejně jako většina tehdejších mladých propadl hnutí hippies, snil o spirituální výpravě do Indie. Aby na ni sehnal prostředky, začal pracovat ve společnosti Atari, působící v herním průmyslu. Z Indie se vrátil jako buddhista, s oholenou hlavou a v tradičních šatech. Chvíli pak ještě pracoval v Atari se Stevem Wozniakem, s nímž se seznámil během brigády u Hewlett-Packard.

Apple opouští jeho dvorní designér Jony Ive, tvůrce iPhonu

Internet a PC
Foto: Reuters

Mladý Steve Jobs (vpravo) a Steve Wozniak

Apple vznikl v garáži

Vizionář, který změnil svět, největší génius počítačové éry, technologický guru – tak býval Jobs označován už za svého života, jehož nedílnou součástí byla právě společnost Apple. Jobs ji založil v garáži svého otce v dubnu roku 1976 společně se svými partnery – Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem.

Sluší se nicméně připomenout, že první počítače prodala parta tří technologických nadšenců ještě před oficiálním vznikem firmy. Právě ve zmiňované garáži v roce 1975 vznikla první padesátka modelů počítače zvaného Apple I. Ten sice více než počítač připomínal dřevěnou krabici s drátky, ale i přesto se ho prodalo na dvě stovky kusů, což byl na tehdejší dobu nevídaný úspěch.

Garáž, ve které vznikl Apple

Garáž, ve které vznikl Apple

Jobs se prosadil do čela

V následujících letech se společnost stávala stále úspěšnější a do jejího čela se prosadil Jobs. Wayne ještě před prvními úspěchy firmu opustil, protože nevěřil, že bude podnik prosperovat, a Wozniak se v jablečném kolosu staral především o administrativu.

Dominantní postavení měla tehdy na trhu s počítači i přes nesporné úspěchy Applu IBM. Obě firmy změřily síly v roce 1984, tehdy Jobs vytáhl do boje s "chytrým" Macintoshem.

Historie Applu ve 40 sekundáchVideo: Apple

Tento počítač zaujal na tehdejší dobu především rozvinutým grafickým rozhraním. Přesto se však tento model nedočkal předpokládaného úspěchu, což znamenalo nejen pokles zisků, ale především rozbroje uvnitř firmy. Jejich výsledkem byla rezignace obou zakladatelů, kteří Apple přenechali manažerovi Johnu Sculleymu.

Tomu se podařilo dostat Apple zpátky na výsluní, když uvedl na trh vylepšený Macintosh II. Začátek devadesátých let se pak nesl ve znamení konkurenčních bojů s IBM, které vyrukovalo se silným spojencem – Microsoftem. S takovou dvojicí se Sculley nemohl měřit, a tak v roce 1993 na svůj post rezignoval.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Spoluzakladatel Applu Steve Jobs

Návrat slavného spoluzakladatele

To byla jasná příležitost pro Jobse, jenž přišel s novým operačním systémem Mac OS X. Opětovný vzestup společnosti nastartoval v roce 1998 model iMac, který zahájil novou generaci počítačů. Vylepšená obchodní strategie a především nová technologie a produkty zajistily Applu přední postavení na trhu. A to trvá prakticky až dodnes.

Osudový byl pro Jobse rok 2011. V březnu představil světu druhou generaci počítačového tabletu iPad. Už tehdy bylo jasné, že je vážně nemocný a patrně mu zbývají poslední týdny života. On však na sobě nedal vůbec nic znát…

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Steve Jobs na konferenci WWDC 2011

Skalním fanouškům ale nemohlo uniknout, že obličej amerického počítačového giganta je proti minulému roku opět o něco pohublejší, nejspíše kvůli nemoci. Na pódiu však vystupoval sebevědomě a rázně.

Jobs vydržel v čele firmy až do srpna 2011. Tehdy uvedl, že již není schopen vykonávat povinnosti generálního ředitele. Ve společnosti Apple však i nadále působil, protože byl jmenován předsedou správní rady.

O dva měsíce později, 5. října 2011, zemřel ve svých 56 letech po letitém boji s rakovinou slinivky. Ve vedoucí pozici jej vystřídal Tim Cook.

Foto: Kimberly White, Reuters

Současný šéf Applu Tim Cook (vlevo) a Steve Jobs

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Samsung chce zatopit nejlepším iPhonům

Společnost Samsung představila minulý týden hned tři nové vlajkové lodi, které představují jednu z nejvážnějších konkurencí pro nejlepší iPhony od Applu....

Nových iPhonů je nedostatek. Kvůli koronaviru

Společnost Apple přiznala, že nezvládne naplnit výhled tržeb pro druhé finanční čtvrtletí, které si stanovila minulý měsíc. Hlavním důvodem je výpadek dodávek...

Výběr článků

Načítám