Hlavní obsah

Stát zaplatí O2 za loňský provoz telefonních budek 27,6 milionu Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stát zaplatí operátorovi O2 za provoz telefonních budek v loňském roce 27,6 milionu korun. Je to zhruba o dva miliony více než za předchozí rok. Firma provoz telefonních automatů letos ukončila, v polovině roku odpojila poslední. Vyplývá to z informací Českého telekomunikačního úřadu, který o výši úhrad za tzv. univerzální službu rozhoduje.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stát v minulém roce dotoval provoz zhruba 1200 telefonních automatů v obcích do 199 obyvatel a na vybraných stanovištích v obcích do 4999 obyvatel. Přispíval také na prodej speciálně vybavených koncových zařízení.

První pevná linka se objevila v Česku už před 110 lety, v posledních letech jejich popularita ale dramaticky klesala – lidé totiž stále více upřednostňovali mobilní telefony.

ARCHIVNÍ VIDEO: V Česku definitivně skončila éra telefonních budekVideo: Novinky

„V České republice máme jedno z nejlepších pokrytí mobilním signálem v Evropě. V posledních letech, kdy téměř každý vlastní mobilní telefon nebo pevnou linku, počet hovorů uskutečněných z budek dramaticky klesl a budky tak ztratily svůj smysl. Budeme proto raději investovat do rozvoje nejmodernějších technologií, které lidé skutečně využijí,“ vysvětlil technologický ředitel O2 Jan Hruška. Právě tento operátor telefonní budky v Česku provozoval.

V loňském roce bylo v Česku 1127 automatů, za celých 12 měsíců se z nich však uskutečnilo pouze 1352 hovorů. Z každé budky si tedy někdo zavolal v průměru jen jednou do roka. Zkraje tisíciletí, kdy mobily ještě nebyly tak populární, přitom na jeden automat připadalo 70 hovorů měsíčně. V době největšího rozmachu bylo v tuzemsku na 30 000 telefonních budek.

Stále klesající zájem o telefonování z budek dokládá také ta úplně poslední, která byla letos v červnu odstraněna v obci Hlubyně. Naposledy z ní totiž někdo volal v červenci 2019.

Historická budka se vydražila za 60 000 korun. Zájem byl i o další telefonní přístroje

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám