Hlavní obsah

Historická budka se vydražila za 60 000 korun. Zájem byl i o další telefonní přístroje

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předminulý týden byla v Česku demontována poslední telefonní budka v obci Hlubyně na Příbramsku. K této příležitosti operátor O2 vyhlásil charitativní aukci, v rámci níž nabízel celou historickou budku i části telefonních automatů. Nakonec se vybralo více než 130 tisíc korun.

V Česku definitivně skončila éra telefonních budekVideo: Novinky

 
Článek

Bezesporu hlavním lákadlem charitativní aukce byla historická telefonní budka, která byla ještě vyrobena ze dřeva. Přesně takové telefonní přístroje se vyskytovaly v českých ulicích od 60. do 90. let minulého století. Právě tato telefonní budka se nakonec prodala za 60 753 korun.

V charitativních aukcích se nicméně prodávaly i další telefonní přístroje a příslušenství, které k nim neodmyslitelně patřilo – například sada telefonních karet, několik typů mincových i kartových automatů nebo telefonní sluchátka. Dohromady se tak vybralo přesně 130 431 korun.

Foto: repro Aukro

Aukce historické telefonní budky

Výtěžek půjde na vzdělávání dětí o bezpečnosti na internetu. „Prostřednictvím programu O2 Chytrá škola naše nadace už více než dva roky pomáhá žákům a učitelům na základních školách a v dětských domovech lépe se zorientovat v příležitostech i nástrahách spojených s internetem,“ popsal předseda správní rady Nadace O2 Hany Farghali.

„Během dvou let se do programu zapojilo sto padesát škol, téměř tři tisíce učitelů a přes dvacet tisíc žáků. Těší nás, že díky charitativní aukci se počet proškolených dětí opět zvýší,“ doplnil Farghali.

Dva roky ji nikdo nepoužil. V Česku skončila po 110 letech poslední telefonní budka

Internet a PC

Konec telefonních budek v Česku

První pevná linka se objevila v Česku už před 110 lety, v posledních letech jejich popularita ale dramaticky klesala – lidé totiž stále více upřednostňovali mobilní telefony.

V loňském roce bylo v Česku 1127 automatů, za celých 12 měsíců se z nich však uskutečnilo pouze 1352 hovorů. Z každé budky si tedy někdo zavolal v průměru jen jednou do roka. Zkraje tisíciletí, kdy mobily ještě nebyly tak populární, přitom na jeden automat připadalo 70 hovorů měsíčně. V době největšího rozmachu bylo v tuzemsku na 30 000 telefonních budek.

Stále klesající zájem o telefonování z budek dokládá také ta úplně poslední, která byla v polovině června odstraněna v obci Hlubyně. Naposledy z ní totiž někdo volal v červenci 2019.

Foto: Milan Malíček, Právo

Naposledy přišel na řadu veřejný automat v Hlubyni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám