Hlavní obsah

Stát podpoří přechod na DVB-T2 desítkami milionů korun

Stát letos investuje do podpory přechodu na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 zhruba 30 milionů korun. Z toho 20 milionů získají kraje na dotace pro zařízení sociálních služeb a na osm milionů vyjde samotná informační kampaň. Ministerstvo průmyslu a obchodu ji spustilo v úterý. Na tiskové konferenci to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ministra není zahájení kampaně dva měsíce před spuštěním přechodu na DVB-T2 opožděné. "Veřejnost dostávala informace, dostávala je prostřednictvím operátorů, prostřednictvím České televize a my jsme to trochu cíleně nespouštěli v srpnu nebo v červenci, protože to byly prázdniny a v té době by to nemělo ten marketingový efekt. Proto jsme počkali na září, protože je prokázáno, že obyvatelé se rozhodují až ve finále, tedy v posledních týdnech," řekl Havlíček.

Digitální vysílání se chystá do důchodu

Internet a PC

Informační aktivity zahrnují spuštění specializovaného webu www.televizezadarmo.cz, vysílání televizních spotů, rozhlasovou kampaň, distribuci informačních letáků, semináře i setkávání s občany v regionech. V příštím roce půjde na informační kampaň podle ministra zhruba podobná částka. Informační kampaně již spustily České Radiokomunikace či Česká televize.

Vypínání stávajících vysílačů DVB-T začne 27. listopadu v Praze a středních Čechách a skončí v červnu příštího roku. "Přechodu se diváci určitě nemusí bát. V mnoha případech si nemusí kupovat novou televizi, stačí si pořídit set-top box v ceně několika stovek korun. Na druhou stranu získají diváci více TV programů a kvalitnější HD obraz, a to zdarma," uvedl ministr.

Přechod se netýká každého

Je nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však přechod řešit budou muset. Prakticky stejný scénář zažili lidé již před lety, když se vypínalo analogové pozemní televizní vysílání.

Přechod na DVB-T2 vyjde české domácnosti na půl miliardy korun

Internet a PC

Podle nedávné studie, kterou si MPO nechalo zpracovat u poradenské společnosti Arthur D. Little, vyjde české domácnosti přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání celkově na 473 milionů korun. Zaplatí je za pořízení set top boxů nebo nákup televizorů umožňujících příjem signálu.

Celkové náklady spojené s přechodem na nový standard studie vyčíslila na 3,16 až 3,72 miliardy korun. Vedle nákladů domácností, státu a provozovatelů sítí zahrnují náklady držitelů kmitočtů včetně ušlého zisku.

Přechod na DVB-T2 se týká celé Evropy a souvisí s nutností uvolnit část televizního pásma 700 MHz pro rychlé mobilní sítě 5G. Technologie DVB-T2 je na kmitočty méně náročná než stávající DVB-T.

Lepší obrazová kvalita, více programů

Z přechodu budou v konečném důsledku těžit samotní uživatelé. DVB-T2 neklade takové nároky na datové přenosy jako starší standard DVB-T. Díky tomu by mělo být v praxi stabilnější a nemělo by docházet k výpadkům a fragmentacím obrazů. Díky nižší datové náročnosti bude v sítích DVB-T2 k dispozici více televizních programů.

Některé televizní stanice budou vysílat ve vysokém rozlišení, těžit z toho v konečném důsledku budou samotní uživatelé, kteří si budou moci užívat lepší obrazovou kvalitu. Už nyní vysílá v HD například Česká televize.

Rozšířit by se měla také nabídka a obsah standardu HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV). Jde v podstatě o technologii hybridního vysílání, které propojuje klasické televizní vysílání s internetovým připojením. Technologie HbbTV je dostupná často prostřednictvím červeného tlačítka na dálkových ovladačích a dovoluje přistupovat k archivům televizních stanic, nejrůznějším videotékám a internetovému televiznímu zpravodajství.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám