Hlavní obsah

Společnosti Huawei a ZTE podle eurokomisaře porušují tržní pravidla

Čínští výrobci zařízení pro telekomunikační sítě Huawei a ZTE porušují protidumpingová pravidla. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl eurokomisař pro obchod Karel De Gucht. Evropská komise minulý týden uvedla, že je připravena vyšetřovat čínské výrobce síťových zařízení kvůli možnému dumpingu a subvencím. Jména společností ale tehdy nezazněla.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Sídlo ZTE v Číně

Článek

"Huawei a ZTE prodávají své výrobky na evropském trhu za dumpingovou cenu," řekl De Gucht. Uvedl také, že je připraven zahájit formální vyšetřování údajného protitržního jednání, aby ochránil strategický sektor evropské ekonomiky. Nejdřív ale mají přijít na řadu vyjednávání s čínskými partnery o možném řešení.

Zařízení do telekomunikačních sítí využívají poskytovatelé telekomunikačních služeb k přenosu hlasových a datových zpráv. Huawei je na trhu s těmito produkty světovou dvojkou po evropském Ericssonu. ZTE je pátým největším hráčem na světovém trhu. Podle eurokomisaře ale obě tyto čínské společnosti těží z levného kapitálu, který vytváří "pokřivené herní podmínky".

Huawei údajné porušování pravidel popřel. ZTE již dříve odmítla, že by využívala nelegální podporu čínských úřadů.

Evropští výrobci síťových zařízení si v Bruselu na čínské společnosti kvůli možnému dumpingu nestěžovali ze strachu z odvety. Tou již EU ve čtvrtek pohrozil Peking. Ericsson uvedl, že s krokem Bruselu nesouhlasí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám