Hlavní obsah

Španělská firma dává vyřazené elektronice nový život

– Madrid

Kancelář, kterou Ingacio García sdílí se svými kolegy, je výkladní skříní výtvorů jeho firmy. Plaketa, jeden ze stolů či květináč – předměty v místnosti jsou funkčně odlišné, ale mají společný původ, kterým jsou odpadky. Garcíova firma se jmenuje La Hormiga Verde, tedy zelený mravenec, podle jeho mravenčí záliby ve sbírání a skladování věcí. Firma získává z vyřazené elektroniky komponenty a suroviny pro další prodej. Plastové a kovové kousky, které nemůže prodat, přetváří na nové výrobky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V roce 2018 jsem přišel o práci a musel jsem znovu objevit sám sebe,“ řekl agentuře Bloomberg padesátiletý inženýr García, který 15 let pracoval v odvětví biomasy. „Při pohledu na svůj mobil jsem si uvědomil, že je plný recyklovatelných materiálů. Viděl jsem v tom podnikatelskou příležitost.“

La Hormiga Verde ročně zrecykluje 99,5 procenta ze zhruba 1200 tun vyřazených předmětů. Samotná existence podniku upozorňuje na problém – všude se hromadí staré televizory, počítače a mobilní telefony. Podle Globálního partnerství pro statistiku elektronického odpadu, což je koalice OSN, Světové zdravotnické organizace (WHO) a dalších institucí, se množství elektronického odpadu, které představuje nebezpečí pro zdraví a životní prostředí, do roku 2030 zvýší celosvětově na 75 milionů tun z 53,6 milionu tun v roce 2019.

Prodej komponent a surovin je hlavním zdrojem výnosů firmy La Hormiga Verde, dostává však také veřejné dotace jako registrované speciální pracovní centrum. Ze 34 zaměstnanců jich má totiž 32 nějaký druh zdravotního postižení. „Podnik jsem pojal jako nástroj pomoci dalším lidem, kteří stejně jako já přišli o práci,“ dodal García.

Češi mají doma v šuplících až 10 miliónů mobilů

Mobil

Výnosy rostou

Výnosy firmy, včetně dotací, loni činily 800 000 eur (přes 20 milionů Kč). A García očekává, že letos vyrostou až o 35 procent a přesáhnou jeden milion eur. Rozšiřuje tedy provoz ve Španělsku a příští rok plánuje vstoupit na portugalský trh.

Demontážní linka firmy La Hormiga Verde se nachází v objektu o rozloze 2200 metrů čtverečních. Zaměstnanci tam na jednotlivých stanovištích rozebírají staré kopírky, mikrovlnné trouby, baterie a další předměty za pomoci ručního nářadí a specializovaného mechanického vybavení.

Každý den získají zhruba 1000 kilogramů plastů a železa a zhruba 300 kilogramů mědi. Někteří zaměstnanci se zaměřují na přeměnu těchto materiálů na výrobky, jako jsou stoly z rozemletého plastu, stoličky z recyklovaných částí praček a květináče z kabelů.

Zaměstnanci také každým rokem zrecyklují přibližně 500 000 kilogramů poškozených solárních panelů. Ty demontují, aby z nich získali suroviny, nebo je renovují na další prodej či vlastní použití. Funkční součásti, jako jsou desky plošných spojů, posílají do jiných firem, které se specializují na jejich zpracování.

Počítače v dobrém stavu se renovují 

Devětačtyřicetiletý Domingo Fernández je zodpovědný za třídění předmětů. Vybírá ty, které nevyžadují demontáž, ale mohou se ještě použít. Počítače v dobrém stavu se renovují a vytvářejí se z nich takzvané sociální počítače, které se prodávají neziskovým institucím nebo lidem s nízkými příjmy zhruba za 70 eur (1800 Kč). Historické a vzácné předměty jsou vystaveny a nabízejí se k prodeji v prostorách firmy a na internetu.

„Před nástupem do této práce jsem byl pět let nezaměstnaný a práci jsem našel jen díky svému zdravotnímu postižení. Jinak bych byl pořád doma,“ říká Fernández.

Rozebírání předmětů je návykové a zvládne ho každý, říká García. „Máme tu vynikající pracovníky, kterým je i přes 60 let. Jsem si jist, že lidi s postižením budu zaměstnávat i nadále.“

La Hormiga Verde má asi 400 sběrných míst a také vlastní logistiku pro přepravu vyřazených předmětů. S tím, jak se elektronický odpad rozrůstá, však lidé i častěji dopravují různé zboží do společnosti sami. „Pro La Hormiga Verde to znamená, že čím více kilogramů získáme, tím více pracovních míst vytvoříme,“ dodává García.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaké bohatství ukrývá elektroodpad

Bez elektrospotřebičů a elektroniky si dnes už život nedokážeme představit. Využíváme je stále více a všude. To s sebou ale přináší i problém: co s nimi, až...

Výběr článků

Načítám