Hlavní obsah

Španělé si mohou pořídit webovou maminu

Španělsko se může pochlubit neotřelou novinkou - internetovými mamkami. Matky, jejichž potomci už vylétli z hnízda, za ně hledají na webu náhrady a vyvářejí jim dobroty.

Foto: Milan Haluška

Stránky Karviné

Článek

Telemadres neboli maminky na dálku jsou novinkou, díky níž mohou Španělky uspokojovat své mateřské pudy a zároveň si přivydělat trochu peněz. Nová webová stránka jim zajišťuje kontakt s lidmi příliš zaměstnanými nebo příliš línými, než aby si sami vařili, nebo které to prostě nebaví. Nový trend se nejrychleji šíří ve velkých městech jako Madrid a Barcelona, ale také v místech s početnou studentskou populací jako Pamplona.

V roli kuchařky

Conchita Gonzálezová z baskického města Gexto se o této možnosti doslechla od svých dvou přítelkyň, a ty se o ní zase dozvěděly z médií. "Protože jsem v domácnosti a hrozně ráda vařím, napadlo je, že by mě to mohlo zajímat," svěřila se španělské televizi. "Taky že ano, vrhla jsem se na internet, našla webovou stránku Telemadres a dala si tam inzerát. Tak to všechno začalo," říká Conchita, které se její nová práce moc líbí.

Zákazníci prý preferují většinou tradiční jídla. "Chtějí po mně fazole, zeleninu, dušené maso, karbanátky, pečínku, žebírka - prostě takováhle jídla," svěřila se Conchita Gonzálezová. Webová stránka Telemadres vychvaluje mnohaleté bohaté zkušenosti svých "matek" při vyvařování pestré škály jídel a zdravé stravy. "Mohou vám poradit ohledně stravy, která je pro vás nejvhodnější v rámci ceny, kterou jste ochotni zaplatit," láká.

První teletaťka je spokojen

Rodičovská úloha se tu ale neomezuje jen na ženy. Juan Carlo Acebo z baskického města Santurce je prvním španělským Telepadre neboli webovým teletaťkou. O nápadu se dočetl v časopisu a ani na chvilku nezaváhal.

"Pracuji na směny," řekl španělské televizi. "Sem tam mám v týdnu nějaký den volno, a tak když mám příležitost trochu si přivydělat, jsem všemi deseti pro." Teď má Juan Carlos on-line dceru - kolegyni ze zaměstnání, která si u něj už objednala sváteční večeři.

"Jsem expert na cukrářské dobroty," chlubí se, "no a taky vařím každodenní běžná jídla jako rýže nebo makaróny," dodává. "Ale pokud má někdo zájem jíst podle jídelního lístku, není to problém, mám asi tři sta nebo čtyři sta receptů." Hotové jídlo je obvykle dodáváno taxíkem, nicméně způsob dopravy závisí na zákazníkově přání. Ti si je často vyzvedávají sami, ohřejí si je, nebo uloží do mrazničky na později.

Neznají hranice

Potravinové balíčky jsou posílány dokonce i za hranice Španělska, tvrdí webová stránka Telemadres. Své tvrzení dokládá snímky Španělky žijící v Paříži, která si od speciální madridské rozvážkové služby přebírá mrazírenský vak s jídlem.

Podle Gorky a Marty - dvou z prvních adoptivních dětí Telemadres - se jejich stravovací návyky díky nové službě značně zlepšily. Jejich webová mamina jim za 130 eur měsíčně posílá taxíkem spoustu zmrazených pochoutek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám