Hlavní obsah

Spam slaví třicáté narozeniny

Dávno před zrodem internetu dnešní podoby proběhla aféra, kterou lze označit za zrod spamových zpráv. V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům pošty v síti Arpanet zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače. Nevyžádaná pošta byla vlastně prvním spamem, ačkoli tento název se začal používat až o patnáct let později.

Článek

Thuerk se tehdy snažil nalákat nové klienty společnosti Digital Equipment, ale z obchodního tahu byl skandál a vyhazov, mezi 393 adresáty totiž byli přední vojenští a univerzitní vědci, které dopis rozhořčil a začali jednat.

Teprve v roce 1993 přišel administrátor sítě Usenet Joel Furr s pojmem spam – nevyžádaná pošta. Dnes přitom naše e-mailové schránky zavalují miliardy takových dopisů.

Furr se podle BBC inspiroval svým oblíbeným seriálem Monty Python a skečem o mase v konzervách, na kterých si skupina Vikingů pochutnávala a opěvala ho: „Spam. Spam. Spam. Spam. Spam.“ Spam je obchodní značka konzervy s vepřovou šunkou. Název vznikl zkrácením slov sp(ice) a (h)am – koření a šunka.

Dnes každý den projde elektronickými poštami na sto miliard nevyžádaných e-mailů. „Spam dnes zatěžuje každého z nás,“ tvrdí Graham Cluley ze společnosti Sophos poskytující internetovou ochranu. Za první čtvrtletí roku 2008 tvořily spamové zprávy 92,3 procenta z celkového objemu odeslaných e-mailů.

Anketa

Kolik spamových zpráv denně objevíte ve své e-mailové schránce?
0-10
85,8 %
11-20
6,1 %
21-50
3,5 %
51 a více
4,6 %
Celkem hlasovalo 4909 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám