Hlavní obsah

Spam slaví třicáté narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno před zrodem internetu dnešní podoby proběhla aféra, kterou lze označit za zrod spamových zpráv. V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům pošty v síti Arpanet zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače. Nevyžádaná pošta byla vlastně prvním spamem, ačkoli tento název se začal používat až o patnáct let později.

Článek

Thuerk se tehdy snažil nalákat nové klienty společnosti Digital Equipment, ale z obchodního tahu byl skandál a vyhazov, mezi 393 adresáty totiž byli přední vojenští a univerzitní vědci, které dopis rozhořčil a začali jednat.

Teprve v roce 1993 přišel administrátor sítě Usenet Joel Furr s pojmem spam – nevyžádaná pošta. Dnes přitom naše e-mailové schránky zavalují miliardy takových dopisů.

Furr se podle BBC inspiroval svým oblíbeným seriálem Monty Python a skečem o mase v konzervách, na kterých si skupina Vikingů pochutnávala a opěvala ho: „Spam. Spam. Spam. Spam. Spam.“ Spam je obchodní značka konzervy s vepřovou šunkou. Název vznikl zkrácením slov sp(ice) a (h)am – koření a šunka.

Dnes každý den projde elektronickými poštami na sto miliard nevyžádaných e-mailů. „Spam dnes zatěžuje každého z nás,“ tvrdí Graham Cluley ze společnosti Sophos poskytující internetovou ochranu. Za první čtvrtletí roku 2008 tvořily spamové zprávy 92,3 procenta z celkového objemu odeslaných e-mailů.

Anketa

Kolik spamových zpráv denně objevíte ve své e-mailové schránce?
0-10
85,8 %
11-20
6,1 %
21-50
3,5 %
51 a více
4,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4909 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Viry denně infikují milióny počítačů

Každý den jsou po celém světě infikovány milióny počítačů nějakým virem. Antivirové programy jsou ve většině případů nedostatečnou ochranou. Pojďte se podívat...

Výběr článků

Načítám