Hlavní obsah

Sony SDM-HS94P: 19" LCD s vynikajícími parametry

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LCD s uhlopříčkou 19ti palců si díky neustále se snižující ceně hledají místo i na českém trhu. Jedním z nich je elegantní model Sony SDM-HS94P, který se vyznačuje použitím technologie X-Black a rychlostí odezvy na úrovni 12ms.

Článek

LCD monitor s uhlopříčkou 19ti palců nabízí nativní rozlišení 1280 x 1024 bodů. Na první pohled zaujme především širokým rámem, který lemuje samotný TFT panel a opticky tak zmenšuje jeho velikost.

Design

Spodní část displeje plynule přechází v oblouk, který je pomocí kloubu spojen se stojanem. Monitor nenabízí nastavení výšky, obrazovku však můžete plynule naklánět v rozsahu 5 stupňů dopředu a 20 dozadu či ji natáčet o 45 stupňů vlevo či vpravo.

Zadní zakulacená část modelu je odnímatelná. Po jejím odstranění se teprve dostaneme k napájecímu konektoru, VGA a DVI vstupu. Monitor může nabývat barvy černé (HS94PB) nebo stříbrné, tedy jako recenzovaný model (HS94PS). Hmotnost výrobku i se stojanem činí 6,9 kilogramů.

Ovládání a menu

Ovládání ukrývá výrobek na spodní straně obrazovky. Jako první zprava na sebe upozorňuje POWER On/Off tlačítko, směrem doleva najdeme vstup do menu, volbu vstupního signálu a pohyb v menu obstarávají další dva výstupky, následuje OK a klávesa pro rychlou změnu podsvícení.

Samotné OSD menu nabízí nastavení mnoha funkcí přes možnost ovlivnění úrovně podsvícení, kontrastu, jasu, posunu a roztažení obrazu, teploty barev, gamma křivky po volbu jednoho z deseti jazyků (bohužel vyjma češtiny), s jejichž pomocí s vámi bude panel komunikovat.

Technická data

Obrazovka použitá u modelu Sony SDM-HS94P je typu "a-Si TFT" a nabízí nativní rozlišení 1280 x 1024 bodů. Kontrastní poměr a svítivost udává výrobce na 500:1, resp. 400 cd/m2, což jsou velice dobré hodnoty. Jako jeden z mála 19ti palcových panelů je model vhodný i pro hráče, protože jeho doba odezvy činí 12ms (3,6 ms náběh a 8,4 ms dosvit). Pro vertikální a horizontální pozorovací úhly platí hodnoty 130 a 160 stupňů.

Závěr

Sony SDM-HS94P podává díky technologii X-Black vyjímečný obraz - ten je díky ní vysoce kontrastní a nabízí zářivé barvy. Jeho nevýhodou je zejména poněkud vyšší odrazivost. V potemnělé místnosti však displeje vybavené X-Black systémem nabízí o třídu lepší obraz než klasické LCD panely. Produkt je ideální volbou pro náročného uživatele/hráče, který nechce investovat do drahých profesionálních výrobků, avšak přesto požaduje kvalitní produkt s výbornými parametry a solidním vzhledem. Cena monitoru se dnes pohybuje kolem 17 500 korun bez DPH.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám