Hlavní obsah

Sony pomohl k úspěchu. Zemřel bývalý šéf Nobujuki Idei

Tokio

Ve věku 84 let zemřel na selhání jater bývalý šéf japonské společnosti Sony Nobujuki Idei. Za jeho vedení se firma orientovala na obsah, jako jsou počítačové hry, hudba a filmy, ale promeškala nástup formátu MP3, který vedl k iPodu, napsala agentura Reuters. Idei zemřel 2. června v jedné z tokijských nemocnic, informovala v úterý společnost Sony.

Foto: SHIZUO KAMBAYASHI, ČTK/AP

Bývalý šéf japonské společnosti Sony Nobujuki Idei.

Článek

Idei nastoupil do firmy Sony, z jejíž dílny pochází walkman, v roce 1960. V roce 1995 se stal jejím prezidentem a v roce 1998 generálním ředitelem. V letech 2000 až 2005 zastával funkci prezidenta i generálního ředitele. Kromě posílení přítomnosti Sony v digitální a komunikační oblasti se zaměřil také na zábavní průmysl, jako jsou filmy, hudba a herní konzole, a položil tak základy její současné činnosti.

Firma však zaspala nástup formátu MP3 a plochých televizí. Orientace na obsah vedla k rozkolu mezi japonskými inženýry a zahraničními filmovými a hudebními manažery.

Chtěl ho každý. Před 40 lety se zrodil Walkman

Hardware

Za Ideiho vedení společnost Sony ztratila své prvenství v odvětví přenosné hudby, které vytvořila. Nahradila ji v něm společnost Apple. Domácí konkurenti a korejské firmy ji předstihly také v oblasti televizorů. V roce 2000 byla hodnota Sony sedmkrát vyšší než tržní valuace Applu. Norio Ohga, Ideiho předchůdce, počátkem 90. let uvažoval o převzetí kalifornské firmy, připomíná agentura Reuters.

Idei odstoupil v roce 2005, přijal tak zodpovědnost za klesající zisky. Za svého nástupce si vybral Brita Howarda Stringera, a to v době, kdy v Japonsku nebylo běžné, že domácí společnosti vedou cizinci.

„Prozíravost a předvídavost, s jakými předvídal dopad internetu a aktivně se zabýval digitalizací v celé společnosti Sony, mě dodnes udivuje,” uvedl v prohlášení šéf společnosti Sony Keničiro Jošida.

Zájem o videohry slábne. Za vyšší provozní zisk vděčí Sony filmům

Hry a herní systémy

Japonský výrobce elektroniky Sony Group zvýšil za uplynulý finanční rok provozní zisk o 26 procent na rekordních 1,2 bilionu jenů (asi 209 miliard Kč). Výkon filmové divize, například úspěch filmu Spider-Man: Bez domova, a slabší kurz japonského jenu vůči dolaru kompenzovaly slabší prodeje her. Finanční rok 2021 skončil v březnu.

Firma těží ze silné poptávky po herních konzolích PlayStation 5. Od jejich uvedení na trh v roce 2020 bylo dodáno téměř 20 milionů kusů. Sony teď rozšiřuje své působení v oblasti softwaru. V únoru oznámila, že za 3,6 miliardy dolarů (83,3 miliardy Kč) převezme firmu Bungle, z jejíž dílny pochází videohra Halo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám