Hlavní obsah

Skautský vedoucí, který zneužil desítky dětí, se omluvil

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští měsíc to budou tři roky, co se začala vyšetřovat kauza skautských vedoucích, kteří vydírali intimními snímky děti na internetu a na čtyři desítky jich pohlavně zneužili. Jeden z odsouzených, Martin Mertl, napsal exkluzivně pro Novinky.cz k příležitosti Dne bezpečnějšího internetu omluvný dopis, v němž zároveň popsal, jak takový lov na internetu probíhá.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Dvojice bývalých skautských vedoucích, na snímku vpravo je Martin Mertl.

Článek

Dál chce přitom ve spolupráci se Seznamem pomáhat v boji proti zneužívání dětí na internetu.

„V tomto případě jsem byl hlavním pachatelem, protože většinu útoků jsem dělal já – Martin Mertl. Šlo především o to, že jsem si na různých sociálních sítích zakládal falešné dívčí profily. Pomocí nich jsem kontaktoval chlapce ve věku 12 až 20 let, ze kterých jsem potom lákal jejich vlastní erotické fotografie a videa,“ popsal Mertl začátek útoku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

U některých to došlo tak daleko, že museli se mnou a mým spolupachatelem natočit homosexuální video.
Bývalý skautský vedoucí Martin Mertl

Ve chvíli, kdy dosáhl svého, začal své nároky na mladé chlapce stupňovat. „Hlavně jsem jim vyhrožoval, že pokud nesplní mé požadavky, budou jejich fotografie zveřejněny. Tím jsem je vlastně vydíral. U některých to došlo tak daleko, že museli se mnou a mým spolupachatelem natočit homosexuální video,“ uvedl bývalý skautský vedoucí.

Ten byl spolu se svým kumpánem v listopadu 2013 definitivně odsouzen krajským soudem v Ústí nad Labem za znásilnění a další zločiny k desetiletému trestu vězení a stejně dlouhému zákazu činnosti s dětmi a mládeží. Rovněž jim nařídil sexuologickou léčbu. [celá zpráva]

Vydíráno bylo každé dvanácté dítě

Zveřejňování intimních materiálů na síti není v Česku přitom nijak výjimečné. Z výzkumu společnosti Seznam.cz a Univerzity Palackého realizovaného mezi 28 000 dětmi vyplývá, že lechtivé fotografie nebo videa již na internetu zveřejnilo 8 % dětí. Deset procent mladistvých pak má zkušenost s tím, že to za ně udělal někdo jiný.

Každé dvanácté dítě pak podle výzkumu na internetu někdo vydíral. „Oběti vydírání útočníkům jejich činy často velmi zjednodušují, a to tím, že kompromitující materiály jim sami poskytnou,“ konstatoval Mgr. mjr. Václav Písecký, vedoucí odd. informační kriminality z Krajského ředitelství policie hl. města Prahy.

Problém kyberšikany stále existuje a stále jsou lidi, kteří to provádějí.
Bývalý skautský vedoucí Martin Mertl

Mertl v dopise uvedl, že už během vyšetřování mu začalo docházet, čeho všeho byl vlastně schopný. „A uvědomil jsem si tak, jak nenávratně jsem všem poškozeným ublížil, a to hlavně psychicky. Nyní toho nesmírně lituji a není den, kdy bych si to nevyčítal. Velmi mě mrzí, kolik lidí jsem dokázal svým chováním zranit a kolik lidí muselo kvůli mně trpět. Opravdu moc mě to bolí a chtěl bych se všem za své zákeřnosti omluvit. Je mi jasné, že se omluvit a už vůbec odpustit nedá, avšak svědomí by mě nenechalo klidným, kdybych se o to alespoň nepokusil,“ napsal.

Podle něj není ale zdaleka jediným pedofilem, který na internetu podobným způsobem loví. „Problém kyberšikany stále existuje a stále jsou lidi, kteří to provádějí,“ podotkl Mertl, který se rozhodl své znalosti využít a postavit se na druhou stranu – pomáhat s ochranou dětí na celosvětové počítačové síti.

Odstrašující video o případu skautských vedoucích

Bývalý skaut proto začal spolupracovat se společností Seznam.cz, která v rámci úterního Dne bezpečnějšího internetu oznámila natáčení v pořadí již třetího pokračování Seznam se bezpečně!. Ten bude pojednávat právě o případu skautských vedoucích.

„Jeden z odsouzených skautských vedoucích svých činů lituje, a proto se rozhodl spolupracovat se vzdělávacím projektem Seznam se bezpečně! Ten se dlouhodobě věnuje právě tématům zneužívání, vydírání nebo kyberšikaně. Třetí díl dokumentu natočí společně Mirek Vaňura a Martin Langer,“ sdělil Novinkám Martin Kožíšek, manažer pro internetovou bezpečnost a autor projektu.

Třetí díl bude určen pro rodiče, učitele, ale také odbornou veřejnost. Premiéru bude mít během letošního června.

První dva díly byly postaveny na reálných příbězích. V jednom z nich se například představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

Seznam se bezpečně 2 Video: Novinky

Celý text omluvného dopisu Martina Mertla:

Vážená veřejnosti,

v březnu to budou tři roky, co se začala vyšetřovat rozsáhlá kauza týkající se vydírání dětí přes internet skrze jejich intimní fotografie. V tomto případě jsem byl hlavním pachatelem, protože většinu útoků jsem dělal já – Martin Mertl. Šlo především o to, že jsem si na různých sociálních sítích zakládal falešné dívčí profily. Pomocí nich jsem kontaktoval chlapce ve věku 12 až 20 let, ze kterých jsem potom lákal jejich vlastní erotické fotografie a videa. Když jsem tohoto dosáhl, začal jsem své nároky stupňovat. Hlavně jsem jim vyhrožoval, že pokud nesplní mé požadavky, budou jejich fotografie zveřejněny. Tím jsem je vlastně vydíral. U některých to došlo tak daleko, že museli se mnou a mým spolupachatelem natočit homosexuální video. Takto poškozených osob je celá řada a v létě loňského roku jsem za to byl definitivně poslán na 10 let do vězení.

Už při vyšetřování případu mi začalo docházet, čeho všeho jsem byl schopný, a uvědomil jsem si tak, jak nenávratně jsem všem poškozeným ublížil, a to hlavně psychicky. Nyní toho nesmírně lituji a není den, kdy bych si to nevyčítal. Velmi mě mrzí, kolik lidí jsem dokázal svých chováním zranit a kolik lidí muselo kvůli mně trpět. Opravdu moc mě to bolí a chtěl bych se všem za své zákeřnosti omluvit. Je mi jasné, že se omluvit a už vůbec odpustit nedá, avšak svědomí by mě nenechalo klidným, kdybych se o to alespoň nepokusil. Už tak mám to svědomí dost černé. Chci se tak tedy všem z celého srdce omluvit. Vím, že jsem se tak chovat vůbec neměl, a velice se za to omlouvám. Ani já sám nikdy nepochopím, proč jsem byl takový, a nikdy si to neodpustím! Toto odpustit vůbec nelze.

Nyní však chci stát na druhé straně, na straně dobra. Proto jsem kontaktoval pana Kožíška a nabídl se mu, že mu popíšu veškerou mou činnost a mé praktiky, které jsem na internetu prováděl. I když jsem zavřený, tak tento problém kyberšikany stále existuje a stále jsou lidi, kteří to provádějí. A protože jsem se mezi nimi pohyboval i já, chci tak panu Kožíškovi pomoci k lepší ochraně dětí. Těžko tím svou minulost napravím, ovšem chci to v rámci možností odčinit. Už nechci slyšet zprávy od soudů, jak nevinné děti musely trpět. Věřím, že dokument, který se právě chystá, zapůsobí na všechny preventivně a už se nebude opakovat to, co jsem páchal já. Každé zachráněné dítě bude úspěchem. S tímto přáním končím tento dopis.

O projektu Seznam se bezpečně!

Projekt Seznam se bezpečně! i stejnojmenný film jsou určené především dětem ve věku 10 − 16 let, jejich rodičům a pedagogům. První i druhý díl filmu získal záštitu ministerstva školství a byl distribuován do všech základních škol v České republice. Projekt poukazuje na odvrácenou tvář internetu, upozorňuje na nebezpečí skrytá za nejrůznějšími internetovými identitami a učí děti řešit situace, do kterých se mohou dostat.

Martin Mertl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám