Hlavní obsah

Seznam.cz spustil jízdní řády pro celé Česko

Novinky, mif

Na portálu Mapy.cz, který provozuje společnost Seznam, naleznete nově od středy plánovač tras, který umí naplánovat cestu veřejnou dopravou. Velkou výhodou je, že kombinuje pěší a veřejnou dopravu, díky čemuž je možné plánovat trasy z jakéhokoliv místa České republiky, a ne jen ze zastávky na zastávku.

Foto: Seznam.cz

Plánovat trasu pomocí jízdních řádů je možné v rámci celé republiky.

Článek

Dosud byla tato funkce dostupná pouze pro Prahu, Plzeň a některá další velká města. Společnosti Seznam.cz se však podařilo nyní najít způsob, jak strojově přečíst data, která CHAPS dává veřejně k dispozici jen v podobě excelových tabulek.

„Po skoro čtyřech letech tahanic o zpřístupnění dat jízdních řádů v otevřené podobě jsme se vydali cestou, kterou je strojové zpracovávání excelovských tabulek s jízdními řády zveřejňovaných CHAPS. Přestože se jedná o poměrně náročnou úlohu, chytáme tímto krokem CHAPS za slovo v jejich vlastní argumentaci, že data použitelná pro další zpracování již zveřejňují právě ve formátu Excel. Zároveň se nic nemění v našem úsilí data zpřístupnit ve skutečně otevřeném a strukturovaném formátu, což ostatně předjímá loni schválená vyhláška ministerstva dopravy, která v otázce jízdních řádů vejde od 1. 9. 2015 v účinnost,“ komentoval rozvoj jízdních řádů Michal Feix, prokurista Seznam.cz.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Seznam.cz

Plánování trasy pomocí jízdních řádů

Vyzkoušet jízdní řády je možné přímo na domovské stránce portálu Mapy.cz. V pravém horním rohu stačí překliknout na nabídku plánování. Zde je kromě výchozí a cílové destinace možné volit také různé druhy dopravy.

Bezplatná aplikace Pubtran

Seznam.cz navíc koupil aplikaci Pubtran, která zpřístupňuje jízdní řády na mobilních zařízeních s operačním systémem Android. Tu plánuje dále rozvíjet, aby mohl lidem nabídnout bezplatný přístup k jízdním řádům.

„Aplikace Pubtran využívala data společnosti CHAPS. Původně jsem ji mohl nabízet zdarma – to ale nadále CHAPS neumožňoval, proto jsem hledal cestu, jak aplikaci Pubtran pro lidi ponechat bezplatnou. Spojení se společností Seznam.cz mi toto umožní," uvedl k prodeji své aplikace Pubtran její autor František Hejl.

„Jízdní řády potřebují i svoji mobilní aplikaci. Potřeba vyhledávání dopravního spojení je nejčastější úlohou právě v terénu. Akvizice aplikace Pubtran pro nás byla logickou cestou,“ komentoval důvody spojení Michal Feix.

V průběhu středy bude uvolněna aktualizace aplikace Pubtran, díky které se změní nejen design služby, ale také některé její funkce. Začne totiž fungovat na datech právě od společnosti Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

„Funkce aplikace se velmi přiblíží možnostem plánování cesty hromadnou dopravou na Mapy.cz. Lidé si tedy budou mít možnost i v aplikaci Pubtran vyhledat spojení napříč celou republikou, aniž by si museli předem vybírat, v jaké lokalitě chtějí spojení hledat. Hledat samozřejmě mohou i ze své polohy, nejen z konkrétní zastávky. A podobně to je i s cílem cesty. Novinkou jsou také notifikace pro vybrané spoje, díky kterým nezapomenete na odjezd vybraného spoje nebo na přestup,“ prohlásila mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Aplikace se bude dále vylepšovat

Produktový manažer senior Martin Fuks, který má Mapy.cz na starosti, dodal, že Seznam.cz bude funkce aplikace dále rozvíjet. „Bylo pro nás důležité napnout síly a zprovoznit aplikaci Pubtran alespoň se základními funkcemi pro plánování cesty veřejnou dopravou. Rozhodně na ní chceme dále pracovat. Jako první se pustíme do doplnění informací o mezizastávkách ve vybraném spoji. Chystáme se ale připravit aplikaci Pubtran i pro další platformy. A pokud se nám podaří získávat pravidelně data od samotných dopravců, budeme schopni doplnit například i data o číslech nástupišť, cenách spojení nebo třeba informace o zpoždění spojů,“ popsal plány s aplikací.

Monopol na jízdní řády

Debatu o monopolu na jízdní řády rozvířila už před lety společnost Seznam.cz, která nejprve požádala o zpřístupnění dat brněnskou firmu CHAPS na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Ta má díky smlouvě s ministerstvem z roku 2001 na data výhradní právo. Zástupci firmy CHAPS žádost nejprve odmítli s tím, že se na ni jako soukromý subjekt zákon nevztahuje.

„CHAPS, jako jediný subjekt mající data jízdních řádů, nechce nikomu zpřístupnit zdrojová data, která se u něj z celé republiky ze zákona od dopravců sbíhají. A k tomu dokonce nebyl a není ochoten jednat ani o jejich zpoplatněném zpřístupnění. Dnes tak existuje pouze neveřejný a v důsledku exkluzivní kontrakt na internetové jízdní řády se společností Mafra,“ uvedl již dříve Michal Feix, prokurista Seznam.cz.

Seznam.cz se s žádostí o zpřístupnění jízdních řádů ve strojově čitelné podobě obrátil na Krajský soud v Brně, který mu dal v červnu roku 2013 za pravdu. Podle něj je CHAPS v otázce vedení celostátního informačního systému o jízdních řádech „povinným subjektem“, a měl by tedy data v případě obdržení žádosti zpřístupnit.

Jen pár měsíců po rozhodnutí soudu přišlo ministerstvo dopravy s informací o nové vyhlášce, díky které budou data jízdních řádů ve strojově čitelné podobě zpřístupněna. Ta ale začne platit až od září letošního roku. [celá zpráva]

„Víme, že by toho mohlo plánování veřejné dopravy umět více, než nyní nabízíme, proto budeme velice rádi za zpětnou vazbu od našich uživatelů – a to jak v samotné aplikaci Pubtran, tak i při plánování cesty na portálu Mapy.cz. Tyto připomínky nám pomohou určit priority v plánování dalších úprav těchto služeb,“ uzavřel Fuks.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám