Hlavní obsah

Ministerstvo dopravy skoncuje s monopolem na data o jízdních řádech

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S pomocí nové vyhlášky, která by měla být vydána v příštím roce, hodlá ministerstvo dopravy skoncovat s monopolem na jízdní řády. Na slavnostním vyhlášení ankety Křišťálová lupa 2013 to ve středu večer oznámil mluvčí ministerstva Tomáš Neřold, když přebíral anticenu právě za monopol na data o řádech.

Foto: chaps.cz

Internetové stránky společnosti CHAPS, která drží monopol na data o jízdních řádech.

Článek

Debatu o monopolu rozvířila společnost Seznam.cz, která nejprve požádala o zpřístupnění dat brněnskou firmu CHAPS na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Ta má díky smlouvě s ministerstvem z roku 2001 na data výhradní právo. Zástupci firmy CHAPS žádost odmítli s tím, že se na ni jako soukromý subjekt zákon nevztahuje.

„CHAPS, jako jediný subjekt mající data jízdních řádů, nechce nikomu zpřístupnit zdrojová data, která se u něj z celé republiky ze zákona od dopravců sbíhají. A k tomu dokonce nebyl a není ochoten jednat ani o jejich zpoplatněném zpřístupnění. Dnes tak existuje pouze neveřejný a v důsledku exkluzivní kontrakt na internetové jízdní řády se společností Mafra,“ uvedl Michal Feix, výkonný ředitel společnosti Seznam.cz.

Soud rozhodl ve prospěch Seznamu

Seznam.cz se s žádostí o zpřístupnění jízdních řádů ve strojově čitelné podobě obrátil na Krajský soud v Brně, který mu dal v červnu za pravdu. Podle něj je CHAPS v otázce vedení celostátního informačního systému o jízdních řádech „povinným subjektem“, a měl by tedy data v případě obdržení žádosti zpřístupnit.

"Tento výrok soudu jsem očekával nejen já, ale i další odborníci, kteří se o případ zajímají. Tím, že stát předal správu jízdních řádů soukromé firmě, se nelze zbavit povinnosti tato data zpřístupňovat zájemcům. Skutečnost, že se proti rozhodnutí neodvolalo ministerstvo, ale podle všeho firma CHAPS, která ani nebyla účastníkem procesu, si vykládám jako signál, že tonoucí se stébla chytá a nechce přijít o výnosný obchod s veřejnými daty, která přitom platíme my všichni ze svých daní," komentoval již dříve průběh soudního líčení Feix.

Vyhláška začne platit v průběhu příštího roku

Informace o nové vyhlášce ministerstva dopravy tedy přichází jen pár měsíců po rozhodnutí soudu. Podle Neřolda by vyhláška, díky které budou data jízdních řádů ve strojově čitelné podobě zpřístupněna, měla začít platit v průběhu příštího roku, uvedl server Lupa.cz.

"Samozřejmě mě těší, když veřejně z úst zástupců ministerstva dopravy zaznívá informace o brzkém uvolnění dat ve strojově zpracovatelné podobě, o které jen Seznam.cz usiluje posledních pár let. Nejde ani tak o to, čí je to zásluha, důležité je, že se konečně snad už věci posunou k lepšímu, pro všechny hráče," konstatoval Feix.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám