Hlavní obsah

Salvadorci si zvykají na placení bitcoinem. Problémy přetrvávají

San Salvador

Již více než měsíc používají lidé v Salvadoru bitcoin jako oficiální platidlo. Přestože platby s nejznámější kryptoměnou lákají v této středoamerické zemi stále více lidí, vládě se stále nedaří vyřešit problémy s oficiální aplikací – kryptoměnovou peněženkou Chivo.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na technické problémy, se kterými se lidé setkávají i měsíc po zavedení plateb bitcoiny, upozornila agentura Reuters. Ta popsala například příběh dvaatřicetiletého stavebního dělníka Adalberta Galveze, který se pokoušel vybrat z peněženky Chivo peníze.

„Bitcoinem platit nechceme.“ Tisíce lidí vyrazily v Salvadoru do ulic

Internet a PC

Podle vlastních slov ale přišel chybou aplikace o 220 dolarů (4840 Kč). „Peníze mi to z účtu strhlo, ale nic mi to nevrátilo,“ prohlásil Galvez. Ten přitom patří mezi příznivce kryptoměn a s bitcoiny platil ještě dříve, než je vláda zavedla jako oficiální platidlo.

Na podobné problémy s peněženkou, tedy na ztracené peníze během transakcí, si stěžují desítky dalších lidí. A vláda na jejich stížnosti prý nereaguje. Vidina toho, že by mohli dostat peníze zpět, tedy není příliš reálná.

Zájem předčil očekávání

Zavedení bitcoinu jako oficiální měny vedle amerického dolaru provázela už v září řada technických problémů. Servery byly nedostupné několik hodin, protože čelily velkému zájmu ze strany uživatelů – vláda podcenila zájem lidí o registraci.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Nayib Bukele

Přitom už před oficiálním spuštěním bylo jasné, že lidé vezmou nové virtuální peněženky Chivo útokem. Aby země lidi skutečně nalákala k používání bitcoinu, rozdá všem uživatelům aplikace při prvním aktivování tuto kryptoměnu ve výši zhruba 30 dolarů (660 Kč).

Prezident Salvadoru Nayib Bukele minulý týden prohlásil, že si peněženku Chivo během prvního měsíce stáhlo o 500 tisíc lidí více, než kolik se předpokládalo. V současnosti tak má kryptoměnovou peněženku 2,1 milionu obyvatel z celkových 6,5 milionu. Aktivně ji ale používá jen 12 procent spotřebitelů, citovala agentura Reuters Salvadorskou nadaci pro hospodářský a společenský rozvoj.

Těžba bitcoinů pomocí sopek. Salvador vsadil na zelenou energii

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám