Hlavní obsah

Rychlejší internet v Česku. Vodafone a T-Mobile vybudují téměř milion optických přípojek

Praha

Operátoři T-Mobile a Vodafone společně vybudují téměř jeden milion optických přípojek k internetu umožňujících rychlost přes jeden gigabit za sekundu (Gbit/s). Vedle společné výstavby si vzájemně zpřístupní již vybudované přípojky v Praze, v Brně a dalších městech. Firmy to uvedly ve společné tiskové zprávě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

Již na konci roku 2020 podepsal T-Mobile smlouvu s firmou CETIN o společném vybudování optických přípojek do stovek tisíc domácností. V současnosti má T-Mobile přes 284 000 přípojek. Vodafone nabízí připojení k internetu o rychlosti jeden Gbit/s pro 1,6 milionu domácností a firem zejména díky převzetí největší tuzemské kabelové sítě UPC.

Obě firmy si od dohody slibují výrazné urychlení digitalizace Česka. Projekt v praxi přinese i efektivnější a šetrnější postup výstavby, bude například potřeba výrazně méně samostatných výkopových prací a zkrátí se celkový čas výstavby.

Internet v Česku před 30 lety málem nebyl. Kvůli chybějícímu kabelu

Internet a PC

"Už dnes Vodafone nabízí připojení k internetu rychlostí jeden Gbit/s pro 1,6 milionu domácností a firem. Po dokončení projektu bude Vodafone nabízet multi-gigabitové připojení více než polovině českých domácností. Souběžně budeme dál zlepšovat parametry naší stávající sítě. Chceme přispět k tomu, aby se Česká republika zařadila mezi nejvyspělejší státy světa. A k tomu jsou kvalitní sítě potřeba,“ uvedl generální ředitel Vodafonu Petr Dvořák.

"Stabilní a dostupné připojení zvládající velký objem přenášených dat je pro konkurenceschopnost lokálních firem, ale vůbec celé země naprosto klíčové. Už v loňském roce se nám podařilo přivést k optice 284 000 domácností v 75 městech a dohoda o spolupráci nám umožní postup výstavby klíčových infrastruktur výrazně zrychlit. Do projektu vnášíme své know-how v budování optické infrastruktury a nejmodernější technologie v oblasti FTTH – Fiber to The Home,“ dodal generální ředitel T-Mobilu José Perdomo Lorenzo.

Nižší ceny zákazníkům

Na vybudovaných přípojkách si budou operátoři konkurovat maloobchodními nabídkami, což by mohlo přinést nižší ceny zákazníkům. Projekt společné výstavby je teprve na začátku a o jeho dalších detailech budou T‑Mobile a Vodafone informovat později.

T-Mobile je s 6,3 milionu zákazníků největším mobilním operátorem na trhu a svou sítí páté generace pokrývá 21 procent obyvatel ČR. Firma patří do mezinárodní skupiny Deutsche Telekom.

Vodafone Czech Republic je součástí globální skupiny Vodafone Group. Poskytuje služby více než 4,5 milionu zákazníků, z toho zhruba 3,9 milionu připadá na mobilní služby, dalších přibližně 700 000 na fixní služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám