Hlavní obsah

Růst výdajů za informační technologie letos zrychlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětové výdaje za informační technologie letos stoupnou o 4,2 procenta na 3,7 biliónu dolarů (71 biliónů Kč). Tempo jejich růstu tak výrazně zrychlí z loňských 1,2 procenta. Předpověděla to výzkumná společnost Gartner.

Článek

Výdaje za osobní počítače, tablety, mobilní telefony, tiskárny a další zařízení letos podle firmy Gartner stoupnou o 6,3 procenta na 666 miliard dolarů. Společnost tak zhoršila svou předchozí prognózu, která počítala s růstem o 7,9 procenta.

Za zhoršením prognózy stojí mimo jiné rostoucí tlaky na pokles cen tabletů. "Trh s tablety zažívá větší cenovou konkurenci," uvedla firma Gartner. "Tento přesun k levnějším tabletům snížil náš odhad prodejních cen," dodala.

Levné tablety zaplaví trh

Stále častěji se totiž na trhu objevují levné tablety s cenovkou mezi dvěma a třemi tisíci korun. Jen v Česku je možné vybírat v dané cenové kategorii z téměř dvou desítek různých modelů. Mezi nejlevnější patří například Wooky Tablet Reader, Point of View Mobii tablet, Omega OT107, GoClever Tab R75, Sencor Element 7 V2 či Eaget Family N7A.

Foto: Point of View

Mobii tablet

V průběhu letošního roku by navíc levné tablety měli na trh přinést i renomovaní výrobci. Nižších cen ale nedosáhnou výrobci jen tak, příznivější cenovka bude na úkor kvality. Podle předpovědi serveru Softpedia výrobci budou nejčastěji šetřit na paměťových čipech či dotykových displejích, které tvoří 30 – 40 % celkové ceny.

Levnější panel lidé poznají především podle horších pozorovacích úhlů i podle méně věrného barevného podání. Na trhu však budou stále i dražší přístroje, zákazníci si tedy budou moci vybrat, zda dají přednost kvalitě nebo nižší ceně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám