Hlavní obsah

Levné počítačové tablety za pár tisíc korun zaplaví trh

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době je možné koupit počítačový tablet už za dva tisíce korun. Zpravidla se jedná ale o levné přístroje, které svou kvalitou rozhodně nikoho neoslní. Už příští rok by se měly na pultech obchodů objevit takto levné přístroje od renomovaných výrobců.

Foto: SHANNON STAPLETON, Reuters

Kindle Fire

Článek

Většina renomovaných výrobců se snaží zákazníky zaujmout především extrémně výkonnými tablety s co nejlepší výbavou. Proti proudu jde Amazon, který sází především na nízkou cenu, a to například i u aktuálně nabízeného modelu Kindle Fire.

Lze tedy předpokládat, že to bude právě Amazon, kdo sníží cenu až k hranici tří tisíc korun jako první ze známějších výrobců. Na to by měly zareagovat i konkurenční společnosti a také snížit cenu svých přístrojů.

Foto: Sencor

Sencor Element 7 V2

Nižších cen ale nedosáhnou výrobci jen tak, příznivější cenovka bude na úkor kvality. Podle předpovědi serveru Softpedia výrobci budou nejčastěji šetřit na paměťových čipech či dotykových displejích, které tvoří 30 – 40 % celkové ceny.

Levnější panel lidé poznají především podle horších pozorovacích úhlů i podle méně věrného barevného podání. Na trhu však budou stále i dražší přístroje, zákazníci si tedy budou moci vybrat, zda dají přednost kvalitě nebo nižší ceně.

Cenovku nižší než tři tisíce korun je aktuálně možné nalézt na tuzemském trhu téměř u dvou desítek tabletů. Mezi nejlevnější patří například Wooky Tablet Reader, Point of View Tablet, Omega OT107, GoClever Tab R75, Sencor Element 7 V2 či Eaget Family N7A.

Levnější budou i ultrabooky

Počítačové tablety ale rozhodně nejsou jediným segmentem spotřební elektroniky, který by měl v příštím roce zlevňovat. O tisíce korun by měly klesnout také ceny ultrabooků. Tvrdí to alespoň Jason Chen ze společnosti Intel, která tuto kategorii přenosných počítačů vymyslela.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Podle Chena by se letošní pokles cen měl týkat i nových přístrojů. Výrobci budou postupovat stejně jako v případě tabletů - jednoduše začnou používat levnější materiály na jejich výrobu a úsporu promítnou do prodejní ceny. Místo celokovových těl se tak na trhu začnou údajně objevovat přístroje vyrobené ze slitin plastu a hliníku.

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které chrání data při ztrátě nebo odcizení ultrabooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám