Hlavní obsah

Růst bitcoinu se nezastavil, už byl za 34 000 dolarů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve v sobotu pokořil bitcoin poprvé v historii hranici 30 000 dolarů (644 110 Kč), jen pár hodin poté byl ale překonán další milník – nejznámější kyberměna na světě se obchodovala za více než 34 000 dolarů, což odpovídá 729 990 Kč. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

V absolutní špičce tak měl bitcoin za uplynulých 24 hodin hodnotu 34 544 dolarů (741 670 Kč). Během víkendu byla čtyřiatřicetitisícová hranice prolomena hned dvakrát, aktuálně hodnota činí 33 810 dolarů (725 910 Kč).

V uplynulých dvou letech přitom měly kurzy velké výkyvy, stále se ale držely spíše okolo jednotek tisíc dolarů. Ještě na začátku roku 2020 byl kurz jen 7291 dolarů, tedy v přepočtu 156 540 Kč. Virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoin překonal dva rekordy najednou. Kurz je astronomický

Internet a PC

„Bitcoin za poslední měsíc zdražil o více než 320 tisíc korun, dnes atakoval úroveň tři čtvrtě milionu. Jeho nynější růst se vymyká prakticky všemu, co světové finančnictví pamatuje,“ prohlásil ekonom Lukáš Kovanda.

Podle něj je v poptávce po nejznámější kyberměně potřeba rozlišit dva zásadní vlivy. „První vliv je vliv založený na fundamentálních faktorech. Tato složka poptávky po bitcoinu je reprezentována znalejšími investory, kteří dlouhodobě sledují a vyhodnocují technologický rozvoj celého bitcoinového ekosystému. Tvoří ji také institucionální investoři, kteří do bitcoinu nyní investují více než kdykoli v minulosti. Zkrátka a dobře, je to vliv ‚chytrých peněz‘,“ podotkl Kovanda.

„Druhý vliv je pak vliv založený na faktorech spíše spekulativních a psychologických. Do bitcoinu zvláště v poslední době míří ve velkých objemech také takzvané horké peníze a také takzvané hloupé peníze. Spekulanti se svými ‚horkými penězi‘ se snaží jen svézt na nynější enormní vlně zájmu o bitcoin. Zvýšenou mediální pozornost, která je k bitcoinu opět upírána, reflektují i takzvané ‚hloupé peníze‘. To jsou nepříliš zkušení investoři, kteří spíše jen podléhají módní vlně, bez hlubší znalosti věci. Také jde o investory, kteří prostě jen mají strach, že jim uteče příležitost snadného rapidního zbohatnutí,“ konstatoval ekonom, který je i v týmu Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Bitcoiny představují miliardový byznys i v Česku

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám